Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, ноември 10, 2007

А ако нямаше нахлуване в Ирак?

Тим Уоткин

Очевидните прилики със сегашни събития ме накараха да се замисля “какво би станало ако…”, конкретно за нахлуването в Ирак. Или по-точно какво щеше да стане, ако нямаше нахлуване в Ирак?
Най-лесният въпрос е колко по-добър щеше да е светът. Първо, десетки и десетки хиляди обикновени иракчани щяха да са живи, също и няколко хиляди военни от коалиционните сили. Терористите, родени от избликналия гняв и скръб, нямаше да са извършили смъртоносната си работа. Ако иракският кислород не беше раздухал свирепите им пожари, а САЩ и западните им съюзници бяха насочили цялото си внимание към Афганистан и към граничните райони с Пакистан, влиянието на Ал Каида може би щеше да се ограничи в тази планинска пустош. Мюсюлманите по света нямаше да бъдат провокирани и нямаше да се изправят срещу Запада. Америка нямаше да наруши принципите си по отношение на изтезанията и Женевските конвенции и може би нямаше да загуби надеждността си като дипломатическа сила.

В такъв случай правителството на Буш може би щеше да продължи пасивната си политика от първия мандат, преди 11 септември, и може би щеше да претърпи поражение на изборите през 2004 г. Демократите може би нямаше да излъчат военен герой за кандидат за президент като Джон Кери, а енергичният Ал Гор щеше да спечели Белия дом, да се заеме с борбата срещу промените в климата и може би дори да постигне напредък в израелско-палестинския мирен процес. Можем да допуснем освен това, че Иран нямаше да се стреми толкова агресивно да налага влиянието си в района.
Ще ми е интересно да узная какво е мнението на читателите. Въпросът, който непрекъснато изниква в мислите ми, е следният: ако нямаше нахлуване в Ирак, какво щеше да е влиянието на исляма?
В много отношения нахлуването на САЩ в Ирак пряко въвлече Запада в ислямската религиозна война и раздуха нейния пожар. Както писа Реза Аслан в чудесната си книга “No God but God”, 11 септември разпали гражданска война - фитна - в ислямския свят и предизвика разгорещена дискусия сред мюсюлманите за смисъла и за посланието на исляма през 21 век. Ислямската реформация беше започнала още преди нахлуването в Ирак и неизбежно щеше да доведе до насилие и опустошения.
Безумието в Ирак обаче опорочи тези дебати и се разрази насилието. Може би шиитите и сунитите щяха да стигнат до днешното равнище на враждебност и без намесата на западните държави. Но какво щеше да се случи, ако Западът не беше поел толкова доминираща роля в периода на ислямска реформация? Дали нашата намеса ускори избуяването на екстремисткото течение в теологията и неговото политическо проявление? Допускам, че отвъд разпаления от нас конфликт в Близкия изток, който вероятно ще засегне живота на няколко поколения, в далечна перспектива най-много ще съжаляваме за енергията, с която заредихме ислямския фундаментализъм.

(със съкращения)

e-vestnik*bg,9.11.2007/в.Гардиън

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи