Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, октомври 15, 2006

Пътеводителhttp://islam-bg.net
Форум-Предложения-Пътеводител
Iman
Приятелю, погледни слънцето, погледни земята, погледни водата, погледно облаците, но не пглеждай назад. Не е важно нито кой те следва, нито кой не те следва...Не забравяй, че пътят и пътникът може да се променят, но целта си остава. Не откивай пътя чрез пътника. Погледни пътя и познай пътника. Оцени пътника според пътя. Страшно е не когато пътят няма пътници, истинската опасност е в това пътникът да няма път, да е объркан и да се скита без цел...

Онези, които твърдят, че "най - верният път е най - гладкият път", лъжат. Те са същите заблудени индивиди, които търсят под светлината на уличната лампа онова, което са загубили в собствения си дом. Не ги слушай...

Тръните, които се забиват в краката ти са предвестници на търсената от теб роза. Онези, които ти казват, че трябва да изтърпиш тръните, се преструват на влюбени. Истинските влюбени обичат и трънита на розата.

Приятелю, пътищата са, за да вървим по тях, но не забравяй и следната истина: само с вървене не се стига, но са достигнали онези, които са вървели. Крачейки по пътя, ще видиш хора, които са стъпили на пътя, но не крачат, седнали са и препъват, пречат на останалите, правят си удоволствие с помощта на метафизичен опиум; ограждат пътя с телени огради и го превръщат в затвор, в който обикалят безцелно; хукват като при бягане на 100 метра, и лягат на петдесетия метър; виждат,че пътят е дълъг и труден и започват да залагат и играят, отказвайки се да вървят; документират единствения забил се в крака им трън и цял живот го тикат в носа на всички; ядосани на сбъркани пътни знаци, предават целия път.

Не обръщай внимание. Върви! Не очаквай друг талисман на гърдите си освен собственото ти сърце. Нека Откровението бъде твоята карта, Пратеникът - твоят пътеводител, умът - компас, вярата - капитал, трудът - храна, любовта - гориво, моралът - характер, скромността - украшение, състраданието - добродетел, честта и достойнството - твоята същност. Правилният път не е пътят, по който повечето хора върват, а оня, по който крачат мислещите със собствения си ум.

По пътя си почивай само на спирки, белязани с покаяние. Не забраввяй, че покаянието е саморкитика. Който осъжда себе си, не бива съден от другите. Най - важното, за да не съжаляваш, е да внимаваш при всяка почивка, да си на пътя, а не извън него, да следиш дали води към целта посоката, по която вървиш, или не. Определянето на посоката може да се налага често. Сърцето ти е най - сигурното място, където можеш да скриеш картата. И още нещо. Дръж компаса далеч от фалшиви магнетични полета. Ще отклонят стрелката, без да си разбрал.

Най - важното условие за безопасността по пътя е съзнанието. Трябва да стоиш далеч от всякакви опойващи средства, които ще променят съзнанието ти. Трябва добре да прецениш вредното влияние на хобитата, фобиите, страховете си върху съзнанието ти. Трябва да си напъно наясно, че ако се страхуваш от това или онова, то ще ти се случи.

Най - големият капан, в който можеш да попаднеш по пътя, е капанът на излишните ти страхове, т.е капанът, заложен в теб от собствената ти същност.

ПРИЯТНО ПЪТУВАНЕ, ПРИЯТЕЛЮ!

Автор:Мустафа Ислямоглу
*************************************************************************************
http://islam-bg.net
Форум-Предложения-Пътеводител
Iman
"Наистина в сърцето има пустота, която не може да бъде отстранена освен чрез приятелството с Аллах. И в него има тъга, която не може да бъде премахната освен посредством щастието от познанието за Аллах и верността към Него. И в него има празнота, която не може да бъде запълнена освен с любов към Него и с обръщане към Него, и с постоянната мисъл за Него. И ако на човек му беше даден целия свят и всичко, което е в него, то това не би запълнило празнотата."

Ибн Каийм, Аллах да се смили над него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи