Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, ноември 28, 2006

Турски мислител насърчавал мюсюлмани и християни да се обединят срещу атеизма


27 Номври - 03 Декември
Година: 14, Брой: 48

Турският мислител Бедиуззаман Саид Нурси (1873-1960) е насърчавал мюсюлмани и християни да обединят усилията си срещу агресивния атеизъм, като посочвал, че религиите могат да работят заедно в областта на вярата.

Това каза британката д-р Шукран Вахиде по време на провелата се международна конференция в Софийския университет "Съвременният турски мислител Саид Нурси - един от пионерите на мюсюлманско-християнското разбирателство". "Нурси вижда, че атеизмът става много агресивен и насърчава християни и мюсюлмани да се борят за вярата, като обединят силите си срещу атеизма. Той смята, че най-голямото бедствие е атеизмът, който води до анархия", изтъкна Вахиде. Тя подчерта, че основна цел на произведенията на Саид Нурси "Рисале-и Нур" е възраждане на вярата. "Нурси пръв прави опит за диалог между религиите. Изпраща копие от своето произведение "Зюлфикяр" на тогавашния папа. През 1954 г. посещава тогавашния вселенски патриарх в Истанбул. По време на тригодишния си престой в града общува с християните и пазарува от гръцки бакалин", посочи Шукран Вахиде.

Един от многобройните ученици на Саид Нурси - Нури Гюлеч, сподели пред участниците в конференцията, че научил две неща от него: "Как да прочитат "книгата на Вселената" и как състрадателността и милосърдието да се проявят между хората."

Главният мюфтия на България Мустафа Хаджи изтъкна в слово пред участниците, че няма нищо по-добро от това да живеем заедно, да се обичаме. "Няма нищо по-добро от това да успеем да се разбираме. Хората в България могат да живеят заедно", допълни той.

Директорът на Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" проф. дфн Боряна Христова сподели пред участниците в конференцията някои мисли на Саид Нурси: "Възраждането на религията означава възраждане на нацията", "Човекът, който вижда доброто в нещата, има добри мисли. А този, който има добри мисли, има наслада от живота", "Терзанието учи на поквара, отчаянието е източник на заблуденост, а тъмнината на сърцата крие душевно терзание."

Сред участниците в международната конференция, организирана от Катедрата по арабистика и семитология и Катедрата по тюркология и алтаистика, бяха и проф. д-р Томас Мишел (САЩ), д-р Йон Маркам (Великобритания), проф. дфн Цветан Теофанов, проф. дин Йордан Пеев, гл. ас. д-р Симеон Евстатиев и др.

Тайфур Хюсеинов / София
27.11.2006

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи