Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, март 02, 2009

Световен съюз на ислямските малцинства

02 . 03. 2009 Али Джумуа

Главният мюфтия на Египет иска Световен съюз на ислямските малцинства

Екип на Ориент.бг

Специална декларация, издадена от името на египетското Главно мюфтийство, отправя призив за създаването на Световен ислямски съюз за делата на ислямските малцинства (СИСДИМ). Според духовния лидер на мюсюлманите в Египет д-р Али Джумуа неговата основна задача щяла да бъде предоставянето на помощ за утвърждаването на ислямската идентичност, намирането на подходящите шариатски формули за разрешаването на техните проблеми и противопоставянето на екстремистките идеи, които вредят на имиджа на ислямската религия в световен мащаб. Изглежда плановете на духовната институция в Кайро предвиждат въпросният форум да се превърне в свързващо звено между ислямските общности по света и официалните ислямски шариатски образователни институции в ислямските държави. Без да излага допълнителни подробности, д-р Джумуа си представя структурата на СИСДИМ като съвкупност от представители на въпросните малцинства, които да се превърнат в своеобразни постоянно делегирани посредници между световната ислямска диаспора и религиозните институции в Египет.

Очевидно срещата с делегацията на тайландски мюсюлмани, осъществена непосредствено преди това, е станала една от причините за издаването на официалния документ от името на египетското Главно мюфтийство. Според медиите, по време на разговорите с представителите на Тайланд, Али Джумуа е поставил акцент върху „необходимостта от използването на египетския опит за изграждането на шариатски съдилища в страната, както и подготовката на правоспособни кадри в този сектор.” Освен това египетското духовно лице е изразило готовността на университета „Ал Азхар” да окаже пълно съдействие за формирането и обучението на тайландския ислямски клир.

Призивът на Али Джумуа не е прецедент в историята на институционалния ислям. Зад него, по-скоро, прозира своеобразната борба между отделните фактори и авторитети в сунитския ислям за привличане на повече последователи към многобройната мюсюлманска диаспора. През юни 2008 г. мощната неправителствена организация Световен съюз на ислямските учени (ССИУ), ръководена от базирания в Катар египетски духовник шейх Юсеф Кардауи, отправи сходен апел. (За повече информация: http://www.orientbg.info/analizi/islamski_maltzinstva.html) На проведената тогава в Доха конференция прозвучаха сходни нотки, бяха набелязани аналогични задачи, макар и разгърнати в по-добре формулирана програма. Съвсем естествено въпросната структура трябва да се ръководи от ССИУ, а не от Главно мюфтийство в Кайро.

Подобни юнионистки аспирации демонстрира и турската неправителствена организация АНН, зад която стои държавата. Нейните амбиции обаче са по-скромни в регионален мащаб по отношение на обединяването на ислямските малцинства. Конференцията, организирана от нея и проведена през ноември 2008 г. в Истанбул, в която взеха участие главните мюфтии от балканските държави, очерта преди всичко рамките на мюсюлманските общности в Югоизточна Европа. (За повече информация http://www.orientbg.info/komentari/kongres_istanbul.html)

Вероятно последиците от инициативата на д-р Джумуа ще бъдат тъждествени с резултатите от идеята на шейх Юсеф Кардауи, обявена преди около половин година. Едва ли други водещи държави, които също имат претенциите да играят ролята на марджаия сунния (източник на сунитското религиозно правораздаване) биха посрещнали подобни идеи с охота. Подобни подчертани амбиции имат Турция, Саудитска Арабия и в известна степен Сирия и Йордания. Ако все пак се създаде някаква структура за работа с ислямските малцинства в Кайро, то тя ще представлява най-вече тези, които традиционно взаимодействат с Египет. Зад нея ще прозират контактите, връзките и отношенията със съответната страна, които ще бъдат стимулирани от египетската държава. На практика замисълът на Али Джумуа представлява оригинален лост в египетската външна политика, която твърдо желае страната да остане стожер на сунитския ислям, в силната конкуренция със споменатите други големи ислямски държави и новопоявилите се неправителствени организации.

Възможно е зад подобна идея да се прикрива и стремежът за намиране на поредната форма на противопоставяне на активизиралата се шиитска деноминация в ислямския свят, в това число и в Египет. През есента на 2008 г. Техеран официално заяви желанието си да изпрати студенти по богословие в „Ал Азхар”, но университетът отклони молбата. Преди около месец бунтовниците в размирната суданска провинция Дарфур поискаха от Кайро да разкрие филиал на „Ал Азхар” на нейна територия. Египетските власти не реагираха. Очевидно, че институционалният ислям и най-вече най-авторитетното сунитско учебно заведение са изкусни инструменти в ръцете на египетския външнополитически механизъм.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи