Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, март 03, 2009

Сблъсъкът между исляма и Запада

03. 03 .2009 Моуза бинт Насър

Сблъсъкът между исляма и Запада бил неизбежен

Катарската неправителствена организация YouGovSiriaj – Организация за образование, наука и развитие на обществото, организира изследване на общественото мнение в няколко страни от Персийския залив, Машрека, Ирак и Северна Африка. То е проведено в периода 6 – 11 октомври 2008 г. и е обхванало 935 души. Катарската НПО се ръководи от шейха Моуза бинт Насър, съпруга на емира на Катар.

Резултатите от допитването разкриват, че приблизително 50% от гражданите на изброените държави са на мнение, че приближава неизбежен сблъсък между Запада и исляма. Около 30% от респондентите твърдят, че т.нар. „политически ислям” и военният джихад представляват истинска заплаха за западните демокрации. 47% от запитаните посочват, че настоящата политическа ситуация в арабския свят създава благоприятна почва за експлозията на политическия ислям. Едновременно с това 85% от интервюираните считат, че ислямистките движения имат по-голяма популярност от държавата сред местните общества. В същото време едва 25% от участващите в анкетата са на мнение, че политическият ислям е единствената алтернатива на сегашните светски режими. Приблизително същият процент посочват и причината, поради която ислямистите са смятани за истинската политическа алтернатива. Според тях ислямистките лидери успяват да застанат настрана от корупционните практики, в които са забъркани сега управляващите политически партии.

Изводите от друг раздел на изследването сочат, че 64% от арабите споделят идеята, че на настоящия етап реформите за демократизация на региона са преустановени. 40% от респондентите мислят, че намесата на Запада и нейните институции представляват по-скоро пречка и създават затруднение пред процеса на демократизация в арабския регион.

За най-демократична арабска държава са определени Обединените арабски емирства, радващи се на 25% подкрепа. На второ място е поставен Ливан. Повече от 70% от интервюираните силно желаят в тяхната страна да се установят повече демократични порядки. Около 90% от включените в допитването споделят, че жената задължително трябва да има избирателни права, а 77% заявяват, че демокрацията е мощен източник за укрепването на държавността. Над 81% от респондентите откровено заявяват, че демокрацията и исляма се припокриват.

Все пак, ако трябва да избират между стабилността и демокрацията, арабите биха избрали първото. Резултатите от въпросната анкета показват, че на това мнение са повече от 2/3 от запитаните. Въпреки това повече от 50% са съгласни с мнението, че през 2008 г. арабският регион е много по-демократичен, отколкото е бил преди 4 години.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи