Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, март 17, 2009

Насилие:представителите на ДАНС са влезли с взлом в къщата им

Хюсеин Хафъзов:посегателство над правата и свободата на всички мюсюлмани в страната!!!

В село Гърмен питат къде е местният Осама

Арестуваха кмет и учител за радикален ислям

Двамата бяха задържани призори преди сутрешната молитва
.
СЯНКАТА НА СЪМНЕНИЕТО

Над училището тегне тъмна сянка, с която местните си обясняват провъзгласяването на Рибново за център на ислямския фундаментализъм. Свързана е с Надин Таламанов, ръководител на административно-стопанската дейност в училището. Миналата есен чистачка се оплакала на директора Иса, че Таламанов, който е женен и има две деца, се опитал да є посегне похотливо. Иса започнал вътрешно разследване. Малко след това с него се свързали от някаква фондация и поискали среща. Така се стигнало до една неделя, в която представителите на фондацията пристигнали с два черни мерцедеса и подгонили Иса по улиците на селото. Местни полицаи, обаче спрели гонката. Малко след това Таламанов подал молба за 5-месечен отпуск по болест. Разписана е с дата 24 октомври м. г. Оттогава и той, и семейството му са безследно изчезнали, а къщата им в Рибново е заключена с катинар. След тази случка местните смятат, че Таламанов е измислил спекулацията с ислямския фундаментализъм и е раздухал историята.
.
Разходка в джамия вместо купон за бала
Учителят от село Рибново Мурат Бошнак е карал учениците, които завършват, да ходят на разходка в джамии за бала си. Това се посочва в свидетелските показания срещу него. На децата им се забранявало да празнуват. Вместо това посещавали турските джамии в Истанбул.

Преподавателят държал също възпитаничките му да идват на училище със забрадки и арабски носии. Всеки, който не спазвал строгите изисквания, бил наричан "гяур". Твърди се, че директорът на училището в Рибново Феим Иса активно подкрепял строгия учител в стремежа му да накара децата да не се обличат светски.
.
Няма жалби в Дирекцията по вероизповеданията
Само специалистите могат да кажат какво означава радикален ислям. В българското законодателство такова понятие не е формулирано. Това заяви шефът на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет Емил Велинов вчера. Очаква се тя да бъде сезирана от ДАНС по случая в село Рибново и да є бъде поискано становище по обвинението, че децата и младежите са били принуждавани да посещават джамията в селото.

По думите на Велинов обаче до момента дирекцията не е разглеждала сериозни казуси по въпроса, има ли, или не радикален ислям в България.
.
Главното мюфтийство с декларация днес
Обезпокоени сме от отношението на определени институции и политици към мюсюлманската общност, заяви Хюсеин Хафъзов, главен секретар на Главното мюфтийство в България. Очаква се днес то да излезе със специална декларация до българските държавници и призив към политиците да не се месят във вътрешните дела на изповеданието.

„Не политиците могат да решават кое е радикализъм и кое не. Ние сме експерти и следим тези процеси", каза Хафъзов.

От мюфтийството категорично застават зад кмета на община Гърмен Ахмед Башев и учителя от Рибново Мурат Бошнак, които бяха обвинени в ислямски радикализъм.

„Ще сезираме държавните ни ръководители, тъй като последиците от това, което се случва, няма да са много добри за когото и да било. Не е наш проблем кой има интерес да разпространява тези изявления и дали е опасно, но то е действие не само към определени лица в Рибново, а е посегателство над правата и свободата на всички мюсюлмани в страната", допълни Хюсеин Хафъзов.монитор
-
Кмет и учител 9 часа на разпит в ДАНС
Подбуждали към радикален ислям и заплашвали с убийства
[16-03-2009] от Мирела Заричинова

Ислямско училище в Рибново. Снимка Люлин Стаменов

След обвинения за налагане на радикален ислям, проповядване на расова омраза и национална вражда кметът на община Гърмен Ахмед Башев и преподавателят по ислям в село Рибново Мурад Бошнак бяха отведени за разпит в Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) рано сутринта вчера. Двамата не са арестувани, а са поканени да дадат обяснения във връзка с прокурорска преписка, каза за „Новинар” говорителят на ДАНС Зоя Димитрова.

Тя обясни, че преписката е образувана на 10 март т. г. след получени многобройни сигнали срещу Ахмед Башев от жители на Гоцеделчевския регион за корупция и оказване на натиск, както и след сигнал от партията на Яне Янев „Ред, законност, справедливост” за отправени срещу него смъртни заплахи в предаването „Сеизмограф” по бТВ. Разпитът на двамата е продължил близо 9 часа, казаха от ДАНС. Те обясниха, че проверката по случая ще продължи 20 дни – в срока, даден им от прокуратурата, и ще има още разпитвани, но отказаха да дадат повече подробности.

Роднините на Башев обаче отрекоха твърденията за доброволно предаване и коментираха пред агенция „Фокус”, че представителите на ДАНС са влезли с взлом в къщата им през верандата и след това позвънили на вратата в 5 ч. сутринта. Според тях освен че отвели кмета на Гърмен, спецполицаите тършували из гардероби и шкафове.

Башев е кмет на община Гърмен от 10 години, като при последните избори през 2007 г. се яви като независим кандидат. В разгара на кампанията комисията по досиетата разкри, че той е бил агент на бившата Държавна сигурност, вербуван през 1988 г., с псевдоним Манол. Бошнак пък е учител по религия в училището в Рибново, като твърди, че е получил образованието си в Македония. Според сигналите на местните той насилствено задължавал родителите да подписват заявления, че искат децата им да изучават ислям, както и че настоявал към него да се обръщат с „ага”, а не с „господин”.

В средата на миналата седмица Яне Янев се срещна с шефа на агенцията Петко Сертов и му предостави материали, които по думите му са били безплатно раздавани сред населението и пропагандират към радикален ислям. Според Янев през последните 4-5 години са се влели десетки милиони от Саудитска Арабия, Египет и други арабски държави за ислямизирането на близо 15 български общини у нас.новинар
-
Сянката на радикалния ислям
17 март 2009 | 00:12 |

При акция на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) са доведени за снемане на обяснение кметът на Община Гърмен Ахмед Башев и преподавателят по ислям Мурат Бошнак. Това довеждане е по прокурорска преписка, в която се възлага задача на службата за събиране на данни за престъпления по Наказателния кодекс срещу националното и расовото равенство, както и против изповеданията. Двамата са доведени в ДАНС тази сутрин.
При акция на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) в агенцията бяха доведени за снемане на обяснение кметът на Община Гърмен Ахмед Башев и преподавателят по ислям Мурат Бошнак. Довеждането е по прокурорска преписка, в която се възлага задача на службата за събиране на данни за престъпления по Наказателния кодекс срещу националното и расовото равенство, както и против изповеданията. Снемането на обяснения на кмета на община Гърмен Ахмед Башев и на преподавателя по ислям Мурат Бошнак в централата на ДАНС е направено по нареждане от Прокуратурата.
Кметът Башев и ислямският преподавател Бошнак дадоха обяснения за заставяне на деца и младежи да посещават задължително джамията в село Рибново и да странят от светския живот. Системно са отправяни заплахи срещу хора от селата в общината, които са дръзнали да се оплачат от насилственото насаждане на исляма с изгонване от селото, с констатации от типа – „Който не е с мен, е против мен”, „Вие сте гяури” и т.н.
По случая в ДАНС е предявен заявителски материал.
Категорично не може да се говори за ислямски радикализъм и тероризъм в село Рибново, каза кметът на гърменското село Рибново Мустафа Абдиков.
„Това са груби инсинуации, целящи печелене на гласове за изборите”, заяви от своя страна кметът на Гърмен Ахмед Башев.

Макфакс:
В България започна разследване за радикален ислямизъм
Българската национална разузнавателна агенция започна разследване срещу един кмет и един учител по религия, заподозрени в разпространение на радикален ислямизъм, съобщава македонската агенция Макфакс. Кметът на Гърмен Ахмет Башев и преподавателят в село Рибново Мурат Бошнак са повикани на разговор в София. Двамата са обвинени, че са разпространявали радикален ислямизъм, расова и религиозна омраза сред ислямистите и християните в България. Разследване се води и за заплахите за убийство на политика Яне Янев, който твърди, че ислямистки групи от Саудитска Арабия финансират изграждането на джамия в Гърмен, посочва агенцията.

„Хюриет”:
Двама турци са задържани в България по обвинение за радикална религиозна пропаганда
Двама турци са били задържани в България по обвинение в политическа ислямска пропаганда, пише турският вестник „Хюриет”. Задържането е резултат от разследване за радикална ислямска пропаганда в село Рибново близо до град Гоце Делчев, който се намира в граничния район на България и Гърция. Според информация на говорителя на Държавната агенция за национална сигурност /ДАНС/ Зоя Димитрова при нощна операция са били задържани Ахмет Башев – кмет на община Гърмен и учителят по религия Мурат Бошнак. Операцията е по подаден сигнал в прокуратурата от лидера на партия „Ред, законност и справедливост” Яне Янев, пише вестникът.

Агенция "Фокус"
Ахмед Башев: Доволен съм от действията на ДАНС и Прокуратурата
Доволен съм от действията на ДАНС и Прокуратурата. Те си свършиха перфектно работата по законите в Р България, защото са длъжни да проверяват всякакви сигнали, които идват при тях. Това каза пред Агенция “Фокус” кметът на община Гърмен Ахмед Башев, който днес бе разпитван в ДАНС. Той не пожела да разкаже за това как е минал разпита му в ДАНС, тъй като не било редно да каже каквото и да било при условие, че тече проверка по случая. Башев е влязъл в ДАНС около 9 часа сутринта и е прекарал там около 5-6 часа. Той отхвърли твърденията за радикален ислямизъм в ръководената от него община. „Това са груби инсинуации, целящи печелене на гласове за изборите”, заяви Башев. Той добави, че ще се срамува, че живее в България „до тогава, докато депутати като Яне Янев представляват България в Европа и света”.
Кметът на Гърмен бе категоричен, че не мисли да заведе дело срещу депутатът Яне Янев заради неговите обвинения.

Агенция "Фокус"
Мурад Бошнак: Не съм специализирал в Саудитска Арабия
Предметът е избран като задължително избираем предмет, както няколко други. Не са подписвани декларации за задължителност. Не съм участвал в акции на арабски фондации. Това каза в предаването „Денят” на Дарик радио преподавателят по религия в село Рибново Мурад Бошнак. За мен е достатъчно, че държавата ни е позволила да изучаваме свободно религията си, заяви той. Не е вярно, че съм специализирал в Саудитска Арабия. Учил съм в Македония, както и във висши училища в България, уточни учителят. Това, че Яне Янев лъже България, не му прави чест. Той не си дава сметка, че се заиграва с религиозните чувства на хората, каза още Мурад Бошнак.

Агенция "Фокус"
Яне Янев е подал сигнал за форми на радикален ислям и в Община Сатовча
Независимият народен представител Яне Янев заяви в Благоевград, че в ДАНС е подаден нов сигнал за форми на радикален ислямизъм, този път в община Сатовча, предаде БНР.
"Основен проводник на радикалния ислям в Сатовча е директорката на училището в Сатовча, която към момента е в отпуск. В рамките на година и половина е сложила специфичните за радикалния ислямизъм носии, заключвала е кабинета си, осъществявала е молитвени действия в директорския кабинети, заплашвала е деца, родители..." - каза Яне Янев.
Янев каза още, че става въпрос за парични потоци от ислямистки огнища в различни части на света.

Агенция "Фокус"
Емил Велинов: Само експертите могат да кажат какво е радикален ислям
Само експерти могат да кажат какво е радикален ислям, в българското законодателство няма определение на това понятие, каза пред Агенция „Фокус” директорът на Дирекцията по вероизповеданията в Министерски съвет Емил Велинов. Най-вероятно дирекцията ще бъде сезирана по случая в село Рибново, каза Велинов. По думите му е възможно от ДАНС да поискат от дирекцията становището на специалистите в Министерски съвет относно принуждаването на деца и младежи да посещават задължително джамията в село Рибново. Засега обаче в дирекцията нямат никаква информация по случая. Дирекцията не е разглеждала към този момент сериозни казуси за наличие на радикален ислям в България. Случаят в Рибново за дирекцията остава неясен.
Галина ДИМОВА

Агенция "Фокус"
Главно мюфтийство ще излезе с декларация за случая с кмета на Гърмен и учителя от Рибново
Обезпокоени сме от отношението на определени институции и политици към мюсюлманската общност. Това каза пред Агенция “Фокус” Хюсеин Хафъзов, главен секретар на Главното мюфтийство в България.
От Мюфтийството ще излязат със специална декларация до българските държавници, след което ще отправят призив към политиците да не се месят във вътрешните дела на изповеданието. „Не политиците могат да решават кое е радикализъм и кое не. Ние сме експерти и следим тези процеси”, заяви Хюсеин Хафъзов.
От Мюфтийството категорично застават зад кмета на Община Гърмен Ахмед Башев, както и зад учителя от Рибново Мурат Бошнак, които бяха обвинени в ислямски радикализъм. „Ще сезираме държавните ни ръководители, тъй като последиците от това, което се случва, няма да са много добри за когото и да било. Не е наш проблем кой има интерес да разпространява тези изявления и дали е опасно, но то е действие не само към определени лица в Рибново, а е посегателство над правата и свободата на всички мюсюлмани в страната”, допълни Хюсеин Хафъзов.
Ралица ИВАНОВА

„Сабах”:
Двама турци бяха арестувани в България
Двама турци бяха арестувани в България по обвинение за извършване на политическа ислямска пропаганда, пише турският вестник „Сабах”. Според информацията турците са задържани вследствие на започнало разследване за радикална религиозна пропаганда в село Рибново близо до Гоце Делчев, намиращо се в граничната област на България и Гърция.
Говорителката на Държавната агенция за национална сигурност /ДАНС/ Зоя Димитрова заяви, че при операция през нощта е задържан кметът на община Гърмен Ахмед Башев и преподавателят в училището по религия Мурат Бошнак. По думите на Димитрова двамата са доведени в София в централата на ДАНС за разпит.
По-рано лидерът на партията „Ред, законност и сигурност" /бел. Фокус – справедливост/ и депутат Яне Янев беше сезирал прокуратурата, пише вестникът.

Агенция "Фокус"
Семейството на Ахмед Башев: Нахлуха сутринта с взлом
Представители на семейството на кмета на община Гърмен Ахмед Башев казаха, че група от 5-6 души е нахлула в дома им около 5 часа тази сутрин с взлом, предаде кореспондентът на радио “Фокус” - Пирин. Представителите на ДАНС са влезли през веранда и след това позвънили на вратата. Освен че отвели кметът на Гърмен, те тършували из гардероби и шкафове, разказаха още неговите близки. До момента те нямат информация какво става с него. Междувременно чрез неофициална информация стана ясно, че кметът на Рибново Мустафа Абвдиков също е бил извикан и разпитван. Това обаче не бе потвърдено от местната полиция в Гоце Делчев, нито от подразделението на ДАНС тук. Самият Мустафа Абдиков не отрече тази информация, като каза, че предпочита да не коментира какво се е говорело, защото така се нагнетява допълнително напрежение сред хората в Рибново, които и без това са много притеснени и уплашени в момента.
Даниела КРАНТЕВА

Агенция "Фокус"
Филиз Хюсменова: Докато истината за с. Рибново не излезе, не може да има обвинения
Докато истината за село Рибново не се изясни, не бива да се хвърлят обвинения, каза пред Агенция „Фокус” европейският депутат от АЛДЕ/ДПС Филиз Хюсменова. Според нея наближават изборите и се увеличава желанието у мнозина да ангажират вниманието на повече хора.
„Моята информация във висока степен се разминава с обвиненията и затова считам, че органът, който е започнал проверката, трябва по-скоро да се произнесе дали са налице достатъчно факти за закононарушение”, каза европейският депутат.
„От гледна точка на европейските норми моят коментар не може да бъде друг освен принципната позиция, че редът и законността са устоите на едно общество, но то трябва да спазва и да не нарушава правата на хората. В правомощията на ДАНС е да извършва проверки и да събира доказателства за неправомерни действия на гражданите. Има и други институции като Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет и МОН, които са в състояние да констатират нарушения ако има такива”, каза Хюсменова.
Според нея – всякакви мнения, почиващи на недоказани факти, водят само до преекспониране на темата. „В публичното пространство остава лошият вкус от крайно обтегнати междулични отношения, гарнирани с политически позиции „по принцип”, към които се присъединява ехото от местната общност. Необосновано се нараняват чувствата на хора, чието самосъзнание в крайна сметка е на български граждани”, заяви още европейският депутат Филиз Хюсменова.
Галина ДИМОВА

Агенция "Фокус"
Кой е Ахмед Башев? (Справка, Агенция "Фокус")

Кметът на Община Гърмен Ахмед Башев и преподавателят по ислям Мурат Бошнак бяха отведени тази сутрин в Държавна агенция "Национална сигурност", за да дадат обяснения по случая с обвиненията в разпространение на радикален ислям в село Рибново. Кой е Ахмед Башев, кмет на Община Гърмен - Агенция "Фокус" представя кратка справка.

Ахмед Ахмедов Башев е роден на 22.01.1964 година в село Рибново, община Гърмен. През 1985 г. завършва ПУ “Паисий Хилендарски” - Пловдив, специалност математика. От 1987 г. до 1988 г. е учител по математика в СОУ “Йордан Йовков” - с. Рибново, а от 1988 г. до 1999 г. е директор на същото училище.
Кмет на община Гърмен е от 1999 г.Женен, с две деца - син и дъщеря.
На местните избори през 2003 г. Ахмед Башев е издигнат от ДПС. Печели на първи тур с над 59 %.
На последните местни избори през 2007 г. Башев е избран на първи тур за втори кметски мандат на община Гърмен. За него гласуват 4993-а избиратели или 55,13%. През 2007 г. се явява като независим.
През октомври 2007 Комисията по досиета публикува резултатите от проверката на лицата, регистрирани за участие в местните избори. От публикуваните материали става ясно, че кандидатът за следващ мандат за кмет на Гърмен Ахмед Башев е бил сътрудник на структурите на бившата Държавна сигурност. г. и е вербуван през 1988 г. за секретен агент с псевдоним Манол. В изнесеното от Комисията не е регистрирана дата за снемането му действие като агент.
По този повод Башев тълкува решението като пореден опит за нанасянето на удар върху него от „шайка мафиоти и мръсници”. Башев заявява още, че неговото име се спряга като агент месеци преди това, но “особено интензивно това се размахва от началото на предизборната кампания”. Според Башев това по никакъв начин няма да се отрази на неговото участие в изборите и на кампанията му. “Това е поредният опит да бъда дискредитиран от депутата Алиосман Имамов и Ведат Хюсеин. Затова с нетърпение очаквам да видя и техните досиета”, заявява Ахмед Башев. Той съобщава още, че през 1999 г. му е издаден документ, който доказва, че е проверяван за наличие на досие и че миналото му е чисто.С този документ той се противопоставя на нападките на опонентите си по време на предизборната кампания.

Агенция "Фокус"
Директорът на училището в Рибново: Обвиненията за радикален ислямизъм са безпочвени
Директорът на училището в село Рибново Феим Иса коментира ситуацията в момента. Пред кореспондента на радио “Фокус”-Пирин той уточни, че учебният процес днес е преминал нормално, въпреки че учителят по религия Мурат Бошнак е бил отведен призори за снемане на обяснения в ДАНС. “Разговарях с близките му, но никой от нас не е станал свидетел на случилото се затова и не можем да коментираме самата ситуация”, каза още Феим Иса. Той обаче бе категоричен, че обвиненията към кмета на общината Ахмед Башев и към преподавателя Мурат Бошнак са безпочвени. По отношение на обвиненията, отправени към него в сигналите, изнесени от народния представител Яне Янев, Феим Иса каза: “Онова, в което обвиняват лично мен, че съм и директор, и ходжа, абсолютно не отговаря на истината. Аз съм директор на училището. Колкото до твърденията за икономически престъпления – нямам притеснения за това, тъй като оттук минаха проверки в тази посока. Лошото в случая е, че Яне Янев изнесе в публичното пространство неща, за които няма доказателства и не е проверил, а по този начин се слага петно на цялото село”. Директорът на училището в Рибново Феим Иса каза още, че хората в Рибново в момента са много притеснени и уплашени от цялата ситуация. Въпреки това, по думи на Феим Иса, те подкрепят общинския кмет Ахмед Башев и стоят изцяло зад него.
Даниела КРАНТЕВА

Агенция "Фокус"
Хасан Азис: В Кърджали няма опасност от разпространението на ислямски фундаментализъм
В община Кърджали не може да се говори, че има опасност от разпространението на ислямски фундаментализъм. Това каза за Агенция “Фокус” кметът на общината Хасан Азис. „В същото време, ако при нас няма такъв проблем, все пак остава въпросът за работата на институциите и местната власт, както и за добрата координация и взаимоотношения, които имаме с мюфтийството, с църковната власт. Предполагам, че в цялата страна в тази посока, ние трябва да не допускаме нито навлизането и разпространението на ислямския фундаментализъм, нито пък разпространението на различните течения и в другите религии. Знаете, че има алтернативни течения, църкви, които се проявяват и развиват дейности и по принцип те се приемат с безпокойство от хората”, коментира още кметът. По думите му има официални религии и по тези въпроси с мюсюлманската религия и мюфтийството и християнската религия и църквата трябва да бъдат в една добра координация, за да не се допуска навлизането на крайни и радикални религиозни течения.
Юлиан ХРИСТОВ

Агенция "Фокус"
Радикалният ислям в пресата през последните години (Справка, Агенция "Фокус")

Радикалният ислям е коментирана тема в България - показа справка на Агенция "Фокус" в пресата от последните години. Централни и регионални вестници отразяват дейността на различни религиозни институти - във Велинградско, Смолянско и на други места. На няколко пъти са се намесвали и службите. Какво написа пресата в последните две години - "Фокус" представя кратък преглед по темата.


***
Радикален Съюз на мюсюлманите в България е създаден в условията на пълна тайнственост във велинградския 4-звезден хотел „Абир". Сбирката е била на 10 септември 2006 г. и за нея не знаел никой до последния момент. Собственикът на хотела Кодир Шабанов твърди пред местен вестник, че научил за учредяването в деня, когато 50-те мъже седнали в една от залите. Никой от ДПС в Пазарджишко дори не подозирал какво се подготвя. „Нямам никаква представа какво са правили, защото не са влизали във връзка с нас. Кои са и какво искат, ще се избистри във времето", каза вчера областният лидер на ДПС Ахмед Хаджийски.
Според изтекла след сбирката информация за председател на съюза е избран бившият районен мюфтия на София Али Хайредин. Той беше уволнен от поста след обвинения за злоупотреби. Името му се свързва и с изгонения от България през 2000 г. Ахмат Муса - представител на ислямската групировка „Мюсюлмански братя". Сред гостите на сбирката бил председателят на смолянското Обединение за ислямско развитие и култура Ариф Абдула. „За никакъв радикален ислям не може да става дума", каза вчера за „Труд" Хайредин. Основната цел на съюза била интеграцията на мюсюлманите в обществото.

***
През октомври 2006 г. в. „Политика” пише: Когато през 2000 г. обвиненият във връзки с радикалната ислямистка организация "Мюсюлмански братя" йордански гражданин Ахмад Муса бе екстрадиран от България, тогавашният софийски мюфтия Али Хайраддин горещо го защити. Хайраддин дори се изказа от името на институцията, като публично обяви, че " Главното мюфтийство е възмутено от действията на специалните служби към представителите на мюсюлманската общност". Обвиненията, отправени от Националната служба за сигурност (НСС) срещу Муса, бяха че е пропагандирал радикален ислям в Смолянския регион, като за целта е организирал семинари за младежи. Фондацията "Иршад", която Хайраддин и Мустафа Хаджи основават през 1991 г., се свързва с името на иранския гражданин Абдул Рахим Таха. През 1993 г. Тахае представител на саудитската радикална организация "Ал вакъф ал ислами" у нас и дори подписва договор за спонсорство и съвместна дейност с тогавашния главен мюфтия Фикри Сали. Няколко години по-късно Таха е екстрадиран от страната след сигнал за антидържавна дейност от НСС. Именно фондация "Иршад" през 1992 г. издава откъси от Корана, преведени от Мустафа Хаджи, които предизвикват скандал с пасажа: "Мюсюлмани, не смятайте за приятели евреите и християните. Те са приятели помежду си и който от вас ги смята за приятели, той е един от тях." През 2004 г. пък "Ал вакъф ал ислами", чиято дейност е забранена в няколко европейски страни заради утра ислямистките й възгледи, официално покани в Саудитска Арабия главния мюфтия от този период Фикри Сали, бившия зам.-министър на отбраната Мехмед Джафер, бившия държавен чиновник от Дирекцията по вероизповеданията Айруш Хаджъ, като сред поканените беше и Али Хайраддин. Тогава Хайраддин не се възползва от поканата заради визови проблеми, но обясни пред "Политика ", че ставало дума за религиозното посещение "ухра".
Самият председател на ОИРК Ариф Абдуллах твърди, че макар организацията даерегистри-рана преди две години, "ние сме познати с нашата дейност в района от 10-15 години".

***
Фундаменталистки фондации обучават по 40-50 родопски деца годишно в радикален ислям, съобщи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов на 8 октомври 2006 г. Според него през следващите години в Родопите ще има 200-300 мисионери, които ще проповядват радикален ислям, но мюфтийството и държавата не противодействали на това. Лидерът на ВМРО посочи, че има случаи, в които мисионери си купуват българско гражданство. Службите за сигурност наблюдавали тези процеси, но за сериозно противодействие трябвала политическа воля. Каракачанов ще внесе парламентарно питане към премиера Станишев ще има ли политика за противодействие на подобни организации.
фундаменталистите структури в арабския свят създават клонове в западния свят, възполвайки се от либералните закони там, каза воеводата. Те финансирали структури у нас под формата на фондации и обществени организации. Дейността им била незаконна, тъй като не били регистрирани в Дирекцията по вероизповедания. Насочвали се към българите мюсюлмани и циганите.

***
През ноември 2006 г. д-р Богдана Тодорова, научен сътрудник първа степен от Института по философски изследвания при БАН обявява, че мюсюлманската секта "Ахмадия", чиято цел е ислямизацията на Европа, действа в Симитли и Благоевград.
Тя се прикрива зад сдружение "Ахмедия", регистрирано от Благоевградския съд през 2005 г. Няколко роми и двама пакистанци има в управата на сдружението.
Ахмадийска мюсюлманска организация ­ Мюсюлмански "Джамаат Ахмадия" или Обществото на Ахмадия е създадена в Пакистан и според експерти антитерористи е религиозна терористична организация с ислямска насоченост. През осемдесетте години на миналия век тя е обвинена в извършването на над десет терористични акта в пакистанската столицата Исламабад. След което е забранена временно.
Дейността на организацията в България за момента се ограничава само на територията на Благоевград и Симитли.
Според специалисти "Джамаат Ахмадия "се представлява у нас от пакистанците с британски паспорти Зия Уддин Ахмад и Махмуд Ашраф. Статутът на двамата в България е на бежанци. Те са и в управата на сдружение "Ахмедия". В нея участват и Елвис Демиров от село Крупник, Иван Методиев, Емилия Ал. Филипова, Емилия П. Филипова. Водещата фигура обаче е ромът Емил Андреев Филипов, който е и управляващ организацията. Той представлява "Ахмадия" във всичките и превъплащения пред различни държавни институции.

***
През февруари 2007 г. бившият мюфтия на София Али Хайредин е арестуван при съвместна акция на Националната служба "Сигурност" и ГДБОП срещу четиричленна престъпна група, проповядваща радикален ислям, свещена война срещу "неверниците", промяна на конституционния ред в България с установяване на "халифат", "шериатска държава", както и религиозна омраза, полигамия и други принципи, противоречащи на основния ни закон и инкриминирани от Наказателния кодекс.
Хайредин, който е лидер на създадения през 2006 г. "Съюз на мюсюлманите в България" търси българи, които да приемат исляма. Антимафиотите разкриват и два уебсайта, в които задържаните двама мъже и две жени пропагандират идеите си.
В друг ислямистки уебсайт се пропагандира уахабизъм - идеологията на съвременния тероризъм и идейна основа на организацията "Ал Кайда".
В публикуваните текстове се проповядва радикална форма на джихад срещу всички, които не са приели исляма за своя вяра. Мюсюлманите в целия свят се призовават да подпомагат войната с неверниците чрез физическа сила, пари и оръжие.
Лидер на групата е 51-годишният Хайредин. Според полицията той е свързан с йорданския гражданин Ахмад Муса, който е експулсиран от страната ни през 2000 г. заради създаване на структура на ислямската радикална организация "Мюсюлмански братя".
Секретарят на Главното мюфтийство Хюсеин Хафъзов отрича мюфтийството да има отношения с създадения през 2006 г. "Съюз на мюсюлманите в България".

***
Коранът не възпитава в крайности, така кметът на община Якоруда Исмаил Цикалов коментира ареста на престъпна група, поддържала два интернет-сайта, проповядващи радикален ислямизъм и промяна на конституционния ред на България.
“Не приемам тези сайтове и идеите, които проповядват, като нещо нормално. Такива проявления трябва да попадат под ударите на закона”, категоричен бе Цикалов.

***
Акцията, при която бе задържана престъпна група, поддържала интернет-сайтове, проповядващи радикален ислямизъм и промяна на конституционния ред на България, предизвика множество коментари у нас. На дневен ред излезе въпросът - има ли радикални ислямисти в България? Отговорите са разнородни и противоречиви. Според депутата Павел Чернев в страната идва нов тип радикализъм, нямащ много общо с традиционния ислям, но според арабиста доц. Симеон Евстатиев ислямизмът няма сериозна почва в България. Същият отговор на въпроса дава и районният мюфтия в Гоце Делчев Айдън Мохамед. Той смята, че от години е доказано, че в България съществува “мирен етнически ред”.
Радикалният ислям е опасен по целия свят. Затова не бива да го подценяваме и в нашата страна, заяви историкът проф. Драгомир Драганов.

***
На 20 март 2007 г. е арестуван гражданинът на Сенегал Мансур Мохамед Диуф. Той присига в България през 1980 г. и получава статут на политически бежанец.
Обвинението е, че Диуф бил събудил съмнения за терористична активност и изповядване на краен ислям. Той е заподозрян като опасен за националната сигурност и се иска експулсирането му.
На 28 юни 2007 г. Административният съд в София отменя мярката му за неотклонение. На 29 октомври Главното мюфтийство изпраща до Българския хелзинкски комитет официално писмо със следното съдържание:
„Главно мюфтийство на мюсюлманското изповедание в Република България е силно обезпокоено от продължаващото вече десет месеца задържане на бежанеца от Сенегал Мохамед Диуф. Той е под грижа в дома за временно настаняване в Бусманци и очаква съдът да реши дали да бъде изгонен от България. Познаваме Диуф като изпълнителен и спазващ принципно повелите на исляма мюсюлманин и поради това сме много загрижени, защото е известно, че ако бъде екстрадиран в родината си Сенегал, животът му ще е в опасност. Ние като ръководство на мюсюлманската общност искрено се надяваме на справедливо и хуманно решение, което няма да злепостави страната ни пред световната ислямска общност.
Заявяваме, че Мохамед Диуф е наш брат по религия, и нямаме информация, че изповядва убеждения, несъобразени с двата основни традиционни първоизточника: Свещеното писание - Корана, и светите предания - Суннета.
Призоваваме отговорните власти и съда да проявят снизхождение и милосърдие към бежанеца Диуф, като го оставят в България."
На 31 октомври 2007 г. Хелзинкският комитет пише до главния комисар Иван Драшков, че в случая с Диуф навярно е станало недоразумение, при което водените от него философски дискусии са изтълкувани погрешно от служителите на НСС.
"Разполагаме с категорични данни, че гражданинът на Сенегал Мансур Диуф проповядва в България радикален ислям в джамии и на други места в страната” заяви служител на Националната служба "Сигурност”. Има и сериозна информация за негови косвени връзки с международни терористични организации."

***
Не един и два пъти съм алармирал за опасност от възникване на групи, изповядващи нов тип радикален ислям, това заяви на 18 май 2007 г. независимият народен представител Павел Чернев. Според него е важно да се знае, че “това не е традиционният български ислям, който кротките хорица, които берат тютюн, изповядват”. По думите на Чернев този тип ислям е ислям от европейски тип. Това е ислямът на гетото на големия град.
“За съжаление се оказах много бърз пророк, защото едва преди месец повдигнах въпроса, а сега вече има разкрития на ислямска клетка”, каза депутатът. Според него това ще се разраства - “с идването на все повече емигранти от третия свят, с налагането ни на правила от Европейския съюз, които няма как да не спазим - като например изграждането на все повече молитвени домове и създаване на широки права на такива малцинства, ще се стигне до създаване на съобщество от емигранти, онеправдани и излъгани, които изповядват исляма”. Той допълни, че към този ислям ще се присъединят нашите онеправдани и излъгани - “инертната маса на циганското общество, инертната маса на тези, които не намират отговор на своите неоснователни претенции към обществото”.
Идва нов тип радикализъм, нямащ много общо с традиционния ислям, но стъпил на основата на Корана и проповядващ една нова теория на ислямския пролетариат. И трябва да очакваме това тук, не трябва да си затваряме очите, коментира Чернев.
На въпрос с какви мерки може да се противодейства на такива явления Чернев отговори: “Политиците трябва да прогледнат и да престанат да ругаят тези, които казват истината. Да престанат да ругаят нас, които сме радетелите на истинската свобода. Този тип ислямизъм ще доведе до диво, зловещо Средновековие, ако победи”. Депутатът каза още, че политиците трябва да разберат, че конвенционалните полицейски и военни средства не работят. Трябва да се изгради нов тип обществено-защитна система. И тази система ще има за свои “бели кръвни телца” именно така наречените националистически или крайно десни формации, като тази която сега възникна - “Свобода”, посочи Павел Чернев.

***
"Проповядват радикален ислям" е водещото заглавие във вестник „Знаме” на 23 май 2008 г. За проповядване на радикален ислям Държавната агенция „Национална сигурност" разследва ислямска благотворителна фондация, действаща във Велинградско, научи вестникът. В сряда следобед на сайта на Министерския съвет бе публикувана информация, че ДАНС проверява дейността на столична фондация, която се явява „основен проводник на нетрадиционни за българските мюсюлмани духовни идеи". Седалището на сдружението, обявено в регистрацията в блок 25 на столичния квартал „Левски" обаче е необитаемо,славният офис е в Юндола, а организацията “просвещава” в исляма хора от велинградските и благоевградските махали.

****
На 17 септември 2008 г. социологическо проучване, направено от международната организация за защита на човешките права Jubilee Campaign показва, че зараждането на радикални ислямистки организации е най-малко възможно в страните от Югоизточна Европа.
В района на Албания, България, Македония и Косово подобна тенденция е малко възможна, сочи докладът. След падането на социализма през 1989 г., докогато религиозната пропаганда беше забранена, религиозни лица и мисионери от арабските страни пристигнаха в България, Косово и Македония, за да проповядват, някои от тях радикален ислям, но нямаха никакъв успех.
Според Елине де Хрот, експерт от организацията, зараждане на нови мюсюлмански фундаментални организации е почти невъзможна заради структурата на самите общества и традиции. Религиозните традиции на Балканите са либерални, затова лесно съжителстват различни етноси, както в България, където живеят и роми, мюсюлмани и помаци.
Фундаменталистите имат нужда от единство на вярващите, за да успеят, а на Балканите те са по-свободни и не толкова ангажирани с религиозния култ.

***
На 25 ноември 2008 г. лидерът на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев съобщава, че има съмнения, че първите 500 хил. долара, които са преведени на главното мюфтийство за строежа на новия ислямски център в София идват от ислямски групировки. Това е заявено след среща с главния прокурор Борис Велчев.
Според Янев става въпрос за „спящи клетки в Родопите", свързани със строителството на джамии и дейността на джамийските настоятелства.
От „Ред законност и справедливост" предават на главния прокурор конкретни данни и цифри във връзка с бъдещия ислямски център.
Янев се надява Велчев да разпореди проверка.
Планира се Ислямският институт ще бъде разположен в кв. „Манастирски ливади".
С финансиране на международната организация „Ислямска конференция" там са закупени 27 дка. земя.

***
На 5 март 2009 г. председателят на „Ред, законност и справедливост” Яне Янев съобщава, че неговата партия ще поиска ДАНС да разследват финансовите потоци към джамийските настоятелства и незаконните училища по радикален ислям в Родопите. Също така ще бъдат отправени питания до образователния министър Даниел Вълчев. Първото е свързано с училището в село Рибново, където дириктор е Феим Иса, избран чрез фиктивен конкурс за директор, състезавайки се сам със себе си, въпреки че има и други кандидати, които според Янев са отстранени по недопустим начин. Янев цитира Феим Иса, според който джамията ще се надигне и няма да допусне друг, освен него да спечели конкурса за директорското място. Освен това Иса, е допуснал много закононарушения. Информацията на Янев е предоставена от учители, работещи в Рибново, които според депутата вече не издържат на натиска. Те правя оплаквания пред народни представители в присъствието на директора на ОДП Благоевград Константин Титянов. Учителите разказват за заплахите, които са им отправяни от Иса и от Мурад Бушнак, който е назначен според Янев незаконно за учител по ислям. Отоново според Яне Янев родители насила са принуждавани да попълват заявления, че децата им искат да изучават ислям.
По този повод Янев поставя срок от една седмица на министър Вълчев да уволни Феим Иса и Мурад Бушнак.
На второ място депутатът Янев съобщава за училището в Сатовча, където според него директорката Айша Ушева също е отявлен проповедник на радикалния ислям. Според народният представител Ушева се държи като ходжа, вместо като директор и самата тя дълго време е посещавала незаконното училище по радикален ислямизъм в село Сърница, община Велинград. Ушева назначава съпруга си Исмет Ушев докато е в отпуск, който е учител по религия.
Янев обобщава, че подобни случаи има и в други родопски училища, за които министър Вълчев ще бъде попитан. Той уточнява, че когато „Ред, законност и справедливост” говори публично, фактите са проверени и сигурни. Според него спроменатите райони са превърнати вече в истинския смисъл на думата в „спящи клетки” на ислямизма, проповядван от Саудитска Арабия.
Според Янев е недопустимо децата, които не са били следени да идват със забрадки на училище, да бъдат заставени да изпълняват ислямски порядки, които са чужди на българския бит, култура и самоопределение. Хората са потресени от факта, че там където никой не говори турски, учениците са карани да наизустяват фрази на арабски и да се обръщат към местния учител, както е в с. Рибново Мурад Бушнак със следния поздрав – селям алейкум, а вместо господине - ага.
Народният представител обяснява, че част от джамиите са превърнати в своеобразни училища за т.н. извънкласни форми на обучение, където младите ученички, чиито родители са привлечени с икономически бонуси, са обличани с носии, характерни на Саудитска Арабия и за най-ислямизираните райони на Турция.

***
На 10 март 2009 г. главният прокурор Борис Велчев заявява, че прокуратурата не е единственият орган в държавата, който да следи за екстремистки явления. Позицията е изразена по повод сигналите на депутата Яне Янев за случавщото се в Рибново.
Проблемът с постоянното присъствие на радикални ислямски структури е достатъчно сериозен, заявява Велчев.
Според него има отговорни институции, чиято работа е именно да следят за подобни ялвения.
Образувано дело няма в прокуратурата.. Ако бъде сезирана, прокуратурата незабавно ще образува дело, категоричен е главният прокурор.

Забрадките в Смолян...

На 12 юли 2006 година областният мюфтия на Смолян и зам.-председател на Обединението за ислямско развитие и култура Селви Шакиров и помощник-директорът на икономическата гимназия в града Красимир Парушев не постигат съгласие дали в училището учениците може да носят фереджета. Същия ден Комисията за защита от дискриминация разглежда случая с двете ученички от гимназията Фатме Кехайова и Михаела Василева, които ходят на училище със забрадки и отказват да носят задължителните униформи. комисията ще се произнесе до две седмици. Момичетата настояват да им бъде позволено да носят фередже, защото в противен случай ще бъдат дискриминирани. Според тях това не противоречи на светския характер на българското училище. Преди време просветният министър Даниел Вълчев заявява, че образованието у нас е светско и дума не може да става за носенето на забрадки в училище.
Решена съм да се боря докрай за правата си – на никого не преча със забрадката си - тя е моят религиозен символ, както кръстчетата, които носят съучениците ми, заявява тогава в интервю за Дарик радио едно от момичетата - 17-годишната Михаела. Тя съобщава, че през 2003 г. след запитване до тогавашния министър на образованието е получила от МОН разрешение да посещава училище със забрадка.
На 7 август 2006 г. специализиран състав на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) решава, че забраната да се носят забрадки в училищата, в които има утвърдена униформа, не представлява дискриминация.
В България жалбата до комисията за защита от дискриминация е подадена чрез Обединението за ислямско развитие и култура. В нея се твърди, че гимназията по икономика в Смолян е въвела задължителна униформа именно с цел да "изключи възможността ученички от ислямско вероизповедание да носят установеното от Корана задължително облекло". Наред с това се иска жените-мюсюлманки да получат право да се снимат забрадени и в личните си карти и паспорти. Случаят с двете момичета от смолянската гимназия по икономика, които ходят на училище в традиционно мюсюлманско облекло и отказват да носят задължителните униформи, може да доведе до изрична забрана на религиозните символи в класните стаи. Пред комисията за защита от дискриминация момичетата - Фатме и Михаела, настояват носенето на забрадка да бъде изрично позволено, защото обратното е дискриминация.

Европа и забрадките....

В Европа единствeно във Франция, във френскоговорящата част на Белгия и в германската провинция Бавария със закон е наложена забрана за носенето на забрадки и религиозни символи в училищата. В останалите страни това се решава от ръководството на учебните заведения. Във Франция обаче такова ограничение за висшите учебни заведения няма. Във Великобритания и ученици, и студенти могат свободно да носят забрадки и тюрбани. Според тамошното просветно министерство всяко училище трябва само да реши дали да наложи ограничения. В няколко училища в градовете Лутън и Питърбъро например е наложена забрана на религиозни символи. В Ирландия въпросът с облеклото и забрадките е оставен на училищата и университетите. Ирландската конституция забранява дискриминацията във всичките й форми, в това число и на религиозна основа при ползването на индивида на държавни услуги и блага. Забранена е и религиозната дискриминация при набиране на персонал. В Италия няма наложена забрана за носене на религиозни символи като цяло. Единични проблеми са регистрирани в Торино, където местните власти отказали на няколко жени да се снимат за лични документи със забрадки. След намесата на италианското външно министерство обаче на жените е било позволено да се снимат забрадени. В Швеция, страната с най-голямо мюсюлманско население в Северна Европа (350 000), също няма забрана за носене на забрадки. В училище в град Гутенберг две момичета, носещи "бурка" (воал, закриващ цялото лице), са срещнали неодобрението от страна на училищната управа. Проблемът е бил разрешен, след като момичетата са се съгласили да откриват лицата си по време на изпити. И в Дания носенето на забрадки е позволено в училищата и университетите. Там дори преподавателките, изповядващи исляма, могат свободно да ходят на работа със забрадка. В Турция все повече жени избират доброволно да скриват косите си. Когато Кемал Ататюрк дава началото на светската турска държава през 1923 година, носенето на забрадки е забранено. След дълги години протести на ислямистки организации сега на турските жени е дадено правото да избират как да се обличат. Но достъпът до правителствените сгради, университетите, училищата и болниците в по-големите градове като Истанбул е строго забранен за жените, избрали да покрият главите си. Преди седем години студентката Дилек Голет е изключена от университета в Истанбул, защото е отказала да свали своята забрадка.

Агенция "Фокус"
Проект изследва разпространението на ислямски радикализъм (Справка, Агенция „Фокус”, 2008-а)

Доцент Татяна Дронзина е експерт по въпросите на тероризма и изследването на конфликти. Тя е ръководител от българска страна на международен проект, изследващ разпространението на ислямския радикализъм и ролята на училищните общности за справяне с проблема, в който участие взимат четири страни – България, Албания, Испания и Мароко. Агенция “Фокус” публикува интервю с нея на 5 октомври 2008 година.
Ето някои от основните акценти в разговора от миналата година:

Татяна Дронзина: Изследванията, които ние реализирахме в рамките на проекта за превенция на насилствената радикализация в исляма говорят, че от 1992 година насам в България пребивават по някакъв начин и под някаква форма граждани, които имат радикални нагласи. Има известни основания да се смята, че в Югозападна България те сключват смесени бракове с местно ислямско население. В Източна България са базирани граждани от турски произход, за които установихме, че са членове на секти като „Нурджу”, „Сюлейманджъ” и „Милигюруш” например. Това са секти, които са познати с повече или по-малко радикалните си нагласи и като говорим за начините на проникване в местното мюсюлманско население, бих искала да кажа, че съществуват основания да смятаме, че такива граждани с радикални нагласи, вече се опитват да се домогнат, да контактуват с ученици от духовните средни училища в Шумен, Русе, Момчилград и във Висшия ислямски институт в София. По данни на изследването, което направихме, се подбират студенти и ученици от сравнително по-малоимотни семейства, на които се предлагат пари, като тези действия се извършват извън училищата и института.
Фокус: Тоест, можем да говорим за наличието и разпространение на радикални нагласи, но не и за добре развити радикални ислямистки терористични структури.
Татяна Дронзина: Това, за което мога с увереност да твърдя е свързано с резултатите от нашите изследвания, а те се отнасят именно до това какво могат да направят училищните общности против радикализацията на исляма. Бих искала да добавя, че сред каналите за проникване на радикални идеи са също така известните коран-курсове, които, по наши сведения, се провеждат в гр. Сърница, Пазарджишка област. Смятаме, че те се финансират от сектата на уахабитите, в гр. Мадан, област Смолян, финансирани отново от същата секта, в с. Люляково, област Бургас, финансирани от сектата на „Сюлейманджъ” и в с. Билка, същата област, финансирани отново от същата секта. Съществуват сведения за провеждането на такива курсове в област Шумен, финансирани от сектата „Нурджу”.
Като равносметка, която може да се направи на всичко това е, че тези курсове не могат да бъдат контролирани от Министерството на образованието и науката, тъй като те се реализират от институции, които са регистрирани по Търговския закон. Според българското законодателство те трябва да бъдат контролирани от Главното мюфтийство. И може би тук трябва да поставим въпроса за това, че в България има определена законодателна празнина. Може би има нужда законодателят да каже кой може и кой трябва да работи с деца, за да можем да избегнем тези радикализиращи влияния, които безпокоят много български граждани, в това число и мюсюлмани, които са заинтересовани от запазването на етническата толерантност, с която от години са характеризира нашата страна.
Фокус: Как с годините се променя интензивността на проява на радикализъм у нас?
Татяна Дронзина: Склонна съм да разглеждам навлизането на радикализма у нас чрез мюсюлмански секти, които нямат български корени. Тоест, това са секти, фондации или институции, които са създадени в други страни, финансират се от други страни и правят опит за проникване сред българското мюсюлманско население. Много съм далеч от мисълта, че нараства напрежението, заради радикализация на български мюсюлмани, поради някакви различни причини от вече изтъкнатите.
Фокус: Какви механизми предлага Законът за вероизповеданията за ограничаването на разпространението на радикални влияния?
Татяна Дронзина: Това, което Законът по вероизповеданията не изключва е, съответните вероизповедания да организират семинари, обучителни курсове и подобни форми. В същото време, в България трябва да бъде взето решение по повод на това кой и по какъв начин може да работи с деца. Ще ви дам един пример: В Смолянска област например, една голяма част от имамите нямат средно образование. Това са приблизително половината от 70-те имами в областта, които са възрастни хора. Тук се поставя чисто техническият въпрос: може ли хора без средно образование да работят с деца; може ли хора, които нямат никаква педагогическа подготовка да преподават каквото и да било, в това число и религия? Това имам предвид, когато споменавам, че трябва да има някаква регламентация по повод на хората, които могат да се занимават с деца, могат да провеждат образователни курсове с деца. Не мисля, че това влиза в разрез със Закона за вероизповеданията или по някакъв начин представлява нарушаване на правата. Нека да дам за пример само Франция, в която е известно, че са наложени определени изисквания, за получаване статута на имам – там човекът трябва да демонстрира, че познава или че говори френски език, и второ, че е добре запознат с проблемите на мюсюлманите във Франция. Не смятам, че това води до ограничаване на индивидуалните права и свободи.

Агенция "Фокус"
Проверката на Ахмед Башев и Мурат Бушнак не е възложена от Окръжна прокуратура – Благоевград
Проверката по повод на която Ахмед Башев и Мурат Бушнак се намират в момента в ДАНС не е възложена от Окръжна прокуратура – Благоевград и не мога да я коментирам. Това заяви за Агенция “Фокус” Елка Атанасова, говорител на Окръжна прокуратура – Благоевград.
Тя предположи, че материалите от проверката могат да бъдат пратени в Окръжната прокуратура в града, ако има данни за извършено престъпление в района на Благоевград.
Александър ШАБОВ

Агенция "Фокус"
Районният мюфтия на Гоце Делчев: Подходът на ДАНС към Башев и Бошнак е срамен
“Нямам думи, с които да коментирам случая с кмета на Гърмен Ахмед Башев и преподавателя Мурат Бошнак”, каза пред кореспондента на радио “Фокус”-Пирин районният мюфтия на Гоце Делчев Айдън Мохамед. Той бе категоричен, че начинът по който ДАНС е подходила към двамата мъже, е срамен и обиден. “Мафиотите ги викат с призовки, а при мюсюлманите влизат посред нощ в домовете им, сякаш са престъпници”, каза още Айдън Мохамед. Той допълни още, че сутринта е разговарял с близките на кмета на Гърмен и на преподавателя по религия, които са изключително разстроени от случилото се. По тяхна информация, споделена пред мюфтията, по време на операцията на ДАНС, в домовете им са нахлули посред нощ и с взлом. “Има цивилизовани начини и правила в тази държава, чрез които хората да бъдат призовавани да дават показания или обяснения. Това е привикване по срамен и обиден начин. И трагедията в случая е не само за тях двамата, а и за техните близки, които в момента плачат в къщите си и не знаят какво се случва”, каза още Айдън Мохамед. Той допълни, че в Районното мюфтийство в Гоце Делчев има само частична информация за случилото се.
Даниела КРАНТЕВА

Агенция "Фокус"
Само държавата може да каже какво е радикален ислям, смята арабистът Владимир Чуков
Отговорност единствено на държавата е да определи сама какво в нейните граници е радикален ислям, каза пред Агенция „Фокус” арабистът Владимир Чуков. В България това трябва да бъде направено от специалисти по тази проблематика, смята той. Понятия като етническо напрежение и радикален ислям са много сложни, по които трябва да се произнасят само професионалистите.
Официалната институция, която е натоварена да следи за подобни проблеми в България, е ДАНС, където би следвало да работят хора, които да могат да определят дали някъде у нас има радикален ислям или не и какво точно е той, смята Чуков.
Във всяка страна в Европа например се действа по различен начин по отношение на исляма и неговата радикализация. Във Великобритания например съществува постоянно обновяваща се концепция за борба с радикалния ислям и понятието радикален ислям се осъвременява с течение на времето, обясни Владимир Чуков. В Германия се правят специални доклади по отношение на идеите на исляма и как се възприемат те.
На този етап в България в момента се действа на парче и в конкретния случай със задържането на кмета на община Гърмен Ахмед Башев, според Чуков, се търсят предизборни дивиденти.
„Понятието радикален ислям не е еднотипно. То трябва да бъде определено от българската държава на наша почва, а не от политици, които трупат рейтинг преди избори. Жалко е, че те не си дават сметка какви могат да бъдат последствията от действията им. Убеден съм, че държавните мъже може би от следващото правителство ще изработят концепция в тази област”, каза арабистът. „Нека да си припомним масовите гробове и на какво заприлича Югославия и Босна, слава богу у нас след Възродителния процес не се стигна до подобно нещо”, коментира той.
Галина ДИМОВА

Агенция "Фокус"
ВМРО: Радикалният ислям не е опасност, а реалност
Радикалният ислям не е опасност, а реалност. Това коментира пред журналисти Ангел Джамбазки, член на изпълнителния комитет на ВМРО, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Джамбазки изрази тревогата си от радикализирането на исляма в Гоцеделчевско, както и в цигански махали. Той припомни, че до този момент има само един случай на осъден имам, който е проповядвал радикален ислям пред роми. ВМРО е за това да бъде въведен ред в държавата и за недопускане на разпространението на радикалния ислям.
Опитите за отварянето на Ески джамия в Стара Загора бе определен от Джамбазки, като „наглост”. Той припомни, че тя се намира върху по-стари културни пластове и е нормално да продължи да съществува, като паметник представящ различните култури и религии.
Александър ШАБОВ

Агенция "Фокус"
Волен Сидеров: ДАНС и прокуратурата проявяват двойни стандарти
Аз съм сезирал ДАНС и прокуратурата за действия на представители на турски ислямисти може би преди година, много преди Яне Янев въобще да се сети за този въпрос. Недоумявам обаче защо няма никакви действия от страна на ДАНС досега, а се действа в частични случаи, каквито са в с. Гърмен. Това каза пред Агенция “Фокус” лидерът на „Атака” Волен Сидеров. По думите му самият той е внасял подобни сигнали в прокуратурата за прояви на радикален ислям. „Тези данни, които аз съм ги дал там, по тях няма никакво движение - там става дума за преки връзки на Касим Дал с турските спецслужби и представители на турската мафия. Това е главата на октопода. Когато говорим за такива хора като кмета на с. Гърмен или подобни те са много, много дребни в цялата схема. Защо ДАНС не действа срещу едрите фигури, като например Касим Дал, за който има преки доказателства, че е във връзка с турските служби още от 1990-те години и това го има като данни в ДАНС”, каза още Сидеров и допълни, че ще отправи въпросите си към председателя на ДАНС Петко Сертов, с когото ще има среща. „Може би ДАНС са взели на работа Яне Янев и сега правят някаква рекламна акция около него. Тук виждам двойни сигнали- по едните се действа, по другите не се действа. И моят въпрос е защо по моите сигнали, които са много по-сериозни и които са насочени към главата на октопода не се работи”, допълни Сидеров.
По думите му има много по-сериозни прояви на радикален ислямизъм дори и в София. „Ислямският духовен център, който съществува в момента, се ръководи от ислямист. Аз съм изнасял тези данни няколко пъти – казва се Аручи, той е албанец по произход и е завършил в Египет, участвал е в избиване на българи в Македония, християни, по време на гангстерските войни там. Такъв човек ръководи в момента Ислямския център в София”, каза още лидерът на „Атака”.
Юлиан ХРИСТОВ

Агенция "Фокус"
В Рибново заставяли младите и децата да посещават джамията, несъгласните били гяури
Снемането на обяснения на кмета на община Гърмен Ахмед Башев и на преподавателя по ислям Мурат Бошнак в централата на ДАНС е направено по нареждане от Прокуратурата, предаде кореспондентът на „Фокус” в Гоце Делчев Даниела Крантева.
Случаят е от компетенцията на Окръжната прокуратура в Благоевград.
Кметът Башев и ислямският преподавател Бошнак дават обяснения за заставяне на деца и младежи да посещават задължително джамията в село Рибново и да странят от светския живот. Системно са отправяни заплахи срещу хора от селата в общината, които са дръзнали да се оплачат от насилственото насаждане на исляма с изгонване от селото, с констатации от типа – „Който не е с мен, е против мен”, „Вие сте гяури” и т.н.
По случая в ДАНС е предявен заявителски материал.

Агенция "Фокус"
Кадри Уланов: Ако е имало отклонение от традиционния ислям в Рибново, ние първи щяхме да реагираме
“Ако бяхме забелязали симптоми на отклонение от традиционният ислям, който се изповядва в Рибново, първи щяхме да реагираме”, каза пред кореспондента на радио “Фокус”-Пирин Кадри Уланов – заместник-председател на федерация “Справедливост-България”, който е родом от село Рибново. Уланов е на мнение, че на този етап е трудно да се коментира новината, свързана с кмета на Гърмен Ахмед Башев, тъй като все още няма достатъчно яснота и информация по случая. Въпреки това, Уланов е на мнение, че твърденията за насаждане на ислямски радикализъм са твърде безпочвени. “По мое мнение, откакто аз се помня, а и по спомените на възрастните хора, в Рибново се изповядва точно този вид ислям. Това е още от тоталитарно време. И оттогава досега не съм забелязал да има внесени някакви нови елементи в религията”, каза още Кадри Уланов. Той допълни също, че единствената промяна в последните години е фактът, че повече хора имат възможността да си позволят да отидат на хадж в светите за мюсюлманите места в Саудитска Арабия. Според него в основата на целия конфликт е политическа закачка, от която се правят опити за извличане на дивиденти. “Господата, които подадоха сигналите срещу Башев преди няколко години, бяха в неговия екип и затова най-вероятно става дума за някакви лични отношения”, каза още Кадри Уланов. На въпрос кои са точно господата, подали въпросните сигнали, Уланов отговори, че това е Недим Таламанов, който е бил обвинен в педофилия и впоследствие това е било доказано. “Заради лични отношения обаче да се дискредитира цяла една общност, каквато е тази в село Рибново, е много грубо и несериозно”, каза още Кадри Уланов. Той допълни, че в качеството си на заместник–председател на Федерация "Справедливост–България" категорично се разграничава от всички издънки на традиционната религия. Затова той бе категоричен, че ако са били забелязани подобни симптоми на отклонение от традиционния, ислям, изповядван в Рибново, то от партията на Сезгин Мюмюн със сигурност веднага щяха да реагират.
Даниела КРАНТЕВА

Агенция "Фокус"
Лидерът на ДПС-Гърмен: Обвиненията към Ахмед Башев са пълна глупост и нелепост
Обвиненията към кмета на община Гърмен Ахмед Башев, по мое лично мнение, са пълна глупост и нелепост. Това каза пред кореспондента на радио “Фокус”-Пирин лидерът на ДПС в община Гърмен Рифат Атипов, който е и бивш кмет на село Рибново. Той бе категоричен, че е пълен абсурд точно кметът на Гърмен да бъде обвинен в насаждане на ислямски радикализъм. Според него, в случая целта е друга – заиграване на религиозна основа. “Вярно е, че Рибново е село, известно с това, че е различно. Но защо точно Рибново са избрали такива политици като Яне Янев, за да преследват предизборните си цели? Това е опасна тема и е добре държавните институции да се поинтересуват от нея във всички страни и посоки”, каза още Рифат Атипов. Той допълни, че медиите също имат известна вина, тъй като в последните дни темата е преекспонирана, за да се търсят сензации. Според Атипов, в случая става дума за лично отношение между две страни, което е излязло от нормалните рамки и е стигнало до там, че да занимава цялата страна с несъществуващ религиозен конфликт.
“Населението тук си живее съвсем нормално и няма никакви проблеми в тази посока. Това трябва да се стане ясно на хората в цяла България. Няма никакви притеснения и проблеми по отношение на религията нито в село Рибново, нито в община Гърмен, нито в цялата Благоевградска област”, категоричен бе Рифат Атипов. Той заяви, че в момента се изкачва получаването на по-подробна информация за това, което се е случило тази сутрин с Ахмед Башев. Когато се получи повече яснота, най-вероятно ще бъде свикан общинският съвет на ДПС, който със сигурност ще излезе с позиция по случая, категоричен бе Рифат Атипов.
Даниела КРАНТЕВА

Агенция "Фокус"
Красимир Каракачанов: Отдавна има проблеми с радикалния ислям
Проблеми с радикалния ислям има отдавна и подобни ислямистки фондации и организации се опитват да се настаняват не в райони, в които има етническо турско население, а в циганските махали и в райони със смесено българомохамеданско население. Не само в Гоцеделчевския район, но и в Доспат и Смолянско, подобни фондации действат абсолютно необезпокоявани. Проблемът е реален и сериозен, така че дълги години ВМРО беше единствената организация, която говореше по тези въпроси. И аз съм доволен от това, че и други политици разбраха за какво става дума и започнаха също активно да се произнасят по тази тема. Това каза пред Агенция “Фокус” председателят на МВРО Красимир Каракачанов. По думите му в различни части на страната има подобни случаи на този в с. Рибново. „Преди две години посочих конкретни случаи в Смолянско с фондации, които са финансирани от Саудитска Арабия и най-вече от Йордания. Беше се появило едно подобно ислямистко движение, което проповядваше радикален ислям в Смолян. То бе съставено от възпитаници на частен ислямски университет от гр. Зарка в Йордания, между другото, родното място на дясната ръка на Осама бин Ладен Ал Заркауи”, коментира още Каракачанов.
Според нето когато един народен представител се изкаже от трибуната на Народното събрание или оповести даден проблем институциите трябва да се задействат, а не да чакат някой да им подава сигнали. „Второто нещо, което е, институциите по места спят и това е факт – и прокуратурата в тези райони спи, въпреки че е ясно за какво става дума, и съответните специални служби, които много добре са информирани, също спят. Така че, крайно време е държавата да се намеси, защото в последните 20 години всички български правителства бяха изоставили на произвола на съдбата българомохамеданското население и то стана лесна плячка за подобни ислямистки фондации, които отиват срещу пари, обещания и стипендии за обучения в разни ислямистки учебни заведения по света, за да привличат привърженици”, каза още той.
Юлиан ХРИСТОВ

Агенция "Фокус"
Кметът на Рибново отхвърли обвиненията в ислямски радикализъм
Категорично не може да се говори за ислямски радикализъм и тероризъм в село Рибново. Това каза пред кореспондентът на радио “Фокус”-Пирин кметът на гърменското село Рибново Мустафа Абдиков. Той бе категоричен, че подобни твърдения и обвинения са изключително пресилени. “Ако има такова нещо, то се усеща – има много показатели, по които може да се разбере, че има такива тенденции”, категоричен бе Мустафа Абдиков. Той обясни също, че жителите на село Рибново са осъмнали тази сутрин с новината за отвеждането в ДАНС на общинският кмет Ахмед Башев, който е родом от селото. Заедно с него в ДАНС е отведен за снемане на обяснения и преподавателят по религия в училището в Рибново Мурат Бошнак.
“Хората от сутринта коментират новината. По-голямата част са учудени от нея, та дори и изплашени. Аз самият нямам никаква представа какви са тези факти, чрез които са ги обвинили в ислямски радикализъм”, каза още Мустафа Абдиков. Той разказа още, че проблемът в Рибново е възникнал след уволнението на един от учителите в гимназията там. Уволнението е предизвикало междуличностен проблем, а оттам – в проблем на два лагера хора в селото. “Рибново е препатило село. Затова едва ли някой от жителите ще посмее публично да изрази някакво мнение за случилото се”, допълни още Мустафа Абдиков. Той потвърди, че в петък в селото се е провело общоселско събрание, на което е присъствал и кметът на община Гърмен Ахмед Башев. На събранието са били коментирани различни проблеми на селото, но са били засегнати и въпроси, свързани с участието на Башев в предаването “Сеизмограф” по БТВ, където той влезе в остър дебат с народния представител Яне Янев. Именно лидерът на “Ред, законност и справедливост” го обвини малко по-рано с насаждане на излямски радикализъм в общината, като посочи село Рибново като най-яркия пример в тази посока. “На събранието беше коментиран този въпрос и нападките на Яне Янев, но крайни изказвания и нападки не е имало”, каза още кметът на Рибново.
Даниела КРАНТЕВА

Агенция "Фокус"
Антонина Желязкова: Политически инсинуации качват напрежението в Гърмен
Задържането на кмета на община Гърмен и на преподавателя по религия в с. Рибново са политически инсинуации, които качват до безкрайност напрежението там. Ние сме обикаляли джамия по джамия в продължение на година и половина с екип, разпитвали сме самите хора за радикален ислямизъм. Такова нещо няма. Това каза пред Агенция “Фокус” Антонина Желязкова, председател на Международния център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия. По думите й след ареста са й се обадили семействата на арестуваните. „Семействата ме помолиха в ролята ми на представител на правозащитна организация да се погрижа за хората, които са задържани”, каза тя и допълни, че роднините на задържаните са искали да дойдат с коли в столицата и да протестират. Антонина Желязкова е в ДАНС, в качеството й на представител за правозащитна организация. Тя допълни още, че по въпроса със задържането ще се включи адвокатът по правозащитните въпроси Йонко Грозев. „Година и половина съм правила изследователски проекти в с. Рибново и цялата община Гърмен. Не видях там никъде радикален ислям. Изведнъж се сетиха, че момичетата в селото ходят, облечени с традиционно облекло. Те никога не са сменяли това облекло, те ходят така от десетилетия и заради това селото е обърнато в резерват и привлича туристи, защото хората си ходят с традиционното облекло. Сега изведнъж Яне Янев се сети, че те отивали на училище с тези облекла”, каза още Желязкова.
Според нея от Държавна агенция „Национална сигурност” са действали по случая без да имат избор. „Както каза говорителката на ДАНС Зоя Димитрова – има прокурорска преписка, а прокурорът е бил сезиран от депутата Яне Янев. „Тоест, мисля, че ДАНС не могат, когато се обърне прокурор към тях, да не направят своите справки. Но фактът, че те са отишли с качулки, с маски и са изплашили цялото село, просто нямам думи за това. Просто абсолютно нарушаване правата на хората. Като искат да ги повикат за справка по прокурорска преписка, биха могли да изпратят местна полиция, която да ги извика в София за справката”, каза още тя.
Юлиан ХРИСТОВ

Агенция "Фокус"
Яне Янев: Чест прави на ДАНС и прокуратурата, че смело и категорично действат срещу радикалния ислямизъм
Чест прави на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) и на прокуратурата, че така смело и категорично действат срещу радикалния ислямизъм и срещу всякакви лица, които с действията си подкопават държавността. Това че през тази нощ е имало спецоперация на ДАНС е нещо много символично и знаково, че в България нещата се променят в проевропейска посока. Това каза пред Агенция “Фокус” депутатът Яне Янев във връзка с доведените за снемане на обяснения в ДАНС кмет на община Гърмен Ахмед Башев и преподавател по религия в с. Рибново Мурат Бошнак „Още в 5.00 часа тази сутрин жители на селото ми се обадиха с въздишка и казаха, че най-после Рибново и община Гърмен е освободена от радикалния ислямизъм, който беше окупирал селото и общината години наред. По отношение на предстоящи арести – ние имаме все по-голямо основание да вярваме на ДАНС и на прокуратурата. Иска ни се по същия начин да печелят обществено доверие съдът и другите институции”, допълни той.
Янев не уточни дали при посещението си в ДАНС е получил уверение, че се работи по подобни разработки от преди това. „Мога само да кажа, че в ДАНС има професионалисти, които по нашите сигнали и други техни разработки, си вършат работата”, каза още той.
Юлиан ХРИСТОВ

Агенция "Фокус"
Никой в Гоцеделчевско не може да потвърди информацията за ареста на Ахмед Башев
Никой в района на Гоце Делчев в момента не може да потвърди информацията за явяването на кмета на община Гърмен Ахмед Башев в ДАНС за снемане на обяснения, предаде кореспондентът на радио “Фокус”-Пирин. На мобилните телефони на Башев отговарят негови роднини, а в Общинска администрация Гърмен заявиха, че не знаят нищо за изнесената информация за арест на техния началник. Те дори коментираха, че очакват в 9.30 да влязат на редовната оперативка при него.
Даниела КРАНТЕВА

Агенция "Фокус"
Кметът на Община Гърмен е в ДАНС за снемане на обяснение
При акция на Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) са доведени за снемане на обяснение кметът на Община Гърмен Ахмед Башев и преподавателят по ислям Мурат Бошнак. Това съобщи за Агенция “Фокус” говорителят на ДАНС Зоя Димитрова. Това довеждане е по прокурорска преписка, в която се възлага задача на службата за събиране на данни за престъпления по Наказателния кодекс срещу националното и расовото равенство, както и против изповеданията.
Двамата са доведени в ДАНС тази сутрин. По-късно се очаква да има повече подробности.
-

Учителите в Рибново и Сатовча въведоха забрадки и молитви в час, твърди Яне Янев

Хайка за "ислямисти"

Спецполицаи изкараха по бели гащи кмета на Гърмен

Хайка за ислямисти почна родното ФБР. Спецполицаите от Държавната агенция "Национална сигурност" проверяват сигналите на шефа на РЗС Яне Янев за проповядване на радикален ислямизъм в няколко села в страната.
Агенти на ДАНС нахлуха призори в къщите на кмета на Гърмен Ахмед Башев и на учителя по религия в с. Рибново Мурат Бошнак. Преди дни депутатите Яне Янев и Димитър Абаджиев разказаха, че Бошнак карал ученичките си да ходят със забрадки в клас. Родителите им насилствено подписвали заявления, че искат техните деца да изучават задължително избираем предмет ислям. Тези, които пък се опълчвали на грубото нарушение на конституцията, били наричани гяури, а на службите в джамията ги проклинали. Учителят Бошнак държи да го наричат не "господин", а "ага", разказа тогава Абаджиев. Бошнак е забранил на последния абитуриентски бал момичетата да бъдат със светско облекло и да празнуват. Освен със забрадки девойките трябвало да се явяват на училище с традиционни носии. Дори учителите били задължени да захвърлят светското облекло, допълниха Янев и Абаджиев.
Чух силно свистене на гуми и шум от спирачки. Отворих си очите и погледнах часовника - беше 5,50 ч. В следващия момент по входната врата започна да се удря здраво. Отидох до портата и питах кой е, а мъжки глас отвърна: "Отворете веднага", разказа уплашена до смърт съпругата на кмета Шурсе Башева вчера. Тя не посмяла да отвори вратата. В следващия момент обаче спецполицаите я разбили. "Изкарах си акъла. Вътре нахлуха четирима души с качулки, а на гърба им пишеше ДАНС. С тях имаше и един цивилен. Попитах ги какви сте вие, а те само викаха: "Търсим Башев, търсим Башев". Цивилният все пак ми размаха някаква служебна карта от един метър, но не можах нищо да прочета", продължи съпругата на Башев. През това време маскираните служители отваряли гардероби и шкафове. Дъщерята на кмета пък ги молела да действат по-тихо, за да не събудят 3-годишния Ергин. "Нищо не ни казаха, измъкнаха мъжа ми по бели гащи от леглото, той спеше. Добре, че дъщеря ми все пак успя дрехи да му подаде, каза още Шурсе.
Агентите на ДАНС отвели Башев и Бошнак в централата на агенцията в столицата. Повече от 2 часа спецполицаите ги разпитвали по проверката на Софийска градска прокуратура. Тя трябва да установи дали е оказан натиск по отношение на изповядване на религия и има ли данни за подбуждане на национална вражда и религиозна омраза, съобщиха по-късно от ДАНС. Малко преди 16 ч агентите ги освободиха. През това време стотици жители на Рибново се събраха на мегдана, за да подкрепят двамата задържани. Кметът е добър човек, тук няма радикализъм, обясняваха хората. Чуваха се и подвиквания за саморазправа с Яне Янев. В това време шефът на РЗС обясни в Благоевград, че е предал на ДАНС нови сигнали за радикален ислямизъм. Това опасно явление го има и в община Сатовча. Основен проводник на това е директорката на училището Айша Ушева, която в момента е в отпуск. Тя се е държала в школото, както си иска. Отправяла е безпардонни заплахи към учителите. Много документи потвърждават, че насила е заставяла определени учителки да ходят в незаконното училище в село Сърница. В рамките на година и половина Ушева е сложила специфичните за радикалния ислямизъм носии, заключвала е кабинета си и вътре се е молела. Освен това е заплашвала деца и родители, вършила е и други потресаващи неща, твърди Янев. В централата на РЗС за последните 7-8 дни са постъпили повече от 30 сигнала за радикализиране на ислямизма във Велинградско, Пазарджишко, Силистренско, Омурташко.
Владимир Симеонов

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи