Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, март 17, 2009

Султанатът Оман в България

15. 03 .2009 Султан Кабус

Султанатът Оман инвестира в перспективите на България

Гасан Насър

Когато се заговори за султани, всеки се сеща за султана на Бруней. В същото време има един негов колега, който не е толкова богат, но със сигурност е двойно по-ексцентричен. Според списание “Форбс” владетелят на Оман Кабус бин Саид е на 10-о място по богатство сред коронованите особи с лично състояние 1,1 млрд. долара. Султанът управлява малкото си кралство от 1970 г., което го прави най-дългогодишния близкоизточен управник след Муамар Кадафи. Възпитаник на британската военна академия “Сандхърст”, той идва на власт след безкръвен преврат срещу баща си Саид ибн Таймур. За да засили властта си, Кабус бин Саид се жени за братовчедка си, но после се разделя с нея. Любител на високите скорости, султанът има в гаража си два мерцедеса “Пулман” и неизброимо количество “Ферари” и “Ламборгини”. Най-ценната му придобивка обаче е 500-футова яхта на стойност над 500 млн. долара.

Тайно и полека една близкоизточна държава е на път да стане един от най-големите инвеститори в България. Между 500 млн. и 1 млрд. долара е вкарал до момента в България султанатът на Оман. За сравнение - Великобритания е инвестирала 850 млн. евро у нас през 2007 г.

Новата оманска придобивка стана ясна преди един месец. Според съобщение на Българската фондова борса мажоритарният акционер в Корпоративна и търговска банка “Бромак” ЕООД продаде 1 800 000 акции, или 30% от капитала на трезора, на Оманския държавен резервен фонд. Борсата, където се търгуват акциите на КТБ, прие с възторг сделката. Книжата поскъпнаха с малко под 10 % за един ден, достигайки 70 лв. за брой при 65 лв. ден преди това. Цената на сделката не бе обявена. Според запознати обаче може да се говори за сума над 100 млн. евро и очаквани инвестиции от няколкостотин милиона долара.

Оман - карта“Оманците са изключително прагматични хора, завършили престижни западни университети. Затова и са избрали България като добро място за инвестиции”, заяви почетният консул на Оман проф. Стоян Денчев. “Заслугата за привличането на арабските капитали е на бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Неговите лични контакти със султан Кабус бин Саид, както и с ключови министри и обществени фигури, помогнаха тези пари да не заобиколят страната ни”, разказа Денчев.

Оманският държавен резервен фонд е създаден през 1980 г. с 8 млрд. долара за инвестиции в чужбина. Той се финансира с 15% от годишните приходи от продажбата на петрол и газ. Основната причина да се инвестират тези пари в чужбина са притесненията, че черното злато в Оман свършва.

Султанатът проявява интерес към България още от 2006 г. През 2007 г. той бе посетен от тогавашния икономически министър Румен Овчаров. Близкоизточната държава обеща да инвестира у нас 4 млрд. евро. Част от тях щяха да се насочат към проекта “Белене”. Други 700 млн. евро бяха заделени за нефтопровода Бургас - Александруполис. Държавният фонд на Оман участва с 8% като акционер в тръбата.

През юли 2007 г. стана факт и сделката за “Супер Боровец”. Фондът купи дял от 33,5% в дружеството “Рила Боровец 2004”. Акциите бяха придобити от инвестиционния фонд “Екуест”, чийто представител тогава беше Георги Крумов. “Рила Самоков 2004” държи 1 977 131 кв. м земя за строителство в курорта.

Освен тези инвестиции обаче султанатът гласи и други проекти в България. Преди известно време друг негов фонд е закупил 37 дка в столичния квартал “Манастирски ливади” за изграждане на затворен комплекс. Из България вече обикалят и богати оманци. Твърди се, че някои от тях вече са закупили хотели в Сандански.

През миналата година у нас е бил шейх Шамхари, представител на една от най-богатите фамилии в султаната. Запознати твърдят, че той се е интересувал от покупката на металургичния комбинат “Кремиковци”. Заради батака около него обаче, шейхът се е отказал. Но все още иска да инвестира в недвижимости и в изграждането на машиностроителни заводи в Плевен и Велико Търново.

Освен инвеститор, султанът на Оман е и голям дарител на България. Миналата година той дари над 700 000 долара. Половината от парите бяха за реставрацията на Томбул джамия в Шумен, а с останалите бяха закупени линейки и джипове за нуждите на министерствата на здравеопазването и извънредните ситуации.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи