Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, март 02, 2009

Дипломация на САЩ с Иран

28. 02. 2009

Ampas AcademyХоливудска дипломация на САЩ с Иран

проф. Владимир Чуков

Новата администрация на САЩ реализира първите официални стъпки за осъществяване на контакти с Ислямска република Иран. Израелският аналитичен сайт Debka.file съобщава, че Барак Обама изпраща в Техеран делегация на Академията за киноизкуство и наука (AMPAS), чието седалище е в Холивуд. Групата е водена от актрисата Арнет Бенин, директора на AMPAS, Сид Ганис и неговия предшественик Франк Пиърсън. Тя е излетяла за Иран непосредствено след тазгодишното връчване на известните награди „Оскар”. Безпрецедентното мероприятие се осъществява в рамките на американско-иранските културни взаимоотношения. Двете страни ще проведат разговори през съботния и неделния ден за развитието на двустранните контакти в тази област.

Политическите среди в Израел наблюдават с огромна тревога подобен род инициативи. В еврейската държава се налага мнението, че новата американска администрация ще търси „гъвкав подход към иранското ядрено досие” срещу сътрудничеството на Техеран в Афганистан. Освен това, според израелски анализатори, излъчването на сигнали от Вашингтон за възможни контакти между двете страни е реалната причина за стартирането на ядрения реактор в Бушахр. До този момент подобно действие не беше възможно. Няма съмнение, че Русия забави довършването на обекта с 10 години по чисто политически причини. Според подписания договор реакторът в Бушахр трябваше да бъде пуснат в експлоатация през 1999 г.

Друго доказателство за подобно твърдение на израелските коментатори е позицията, изразена от бившия ирански президент Хашеми Рафсанджани по време на вчерашната петъчна молитва. Без да назовава експлицитно външнополитическите субекти, той е заявил по отношение на САЩ: „Не си създавайте погрешни илюзии. Декларирам, че иранският ядрен план не цели да създава оръжия ... ние сме готови да го докажем по време на приближаващите преговори”.

По отношение на Израел Рафсанджани е отбелязал: „Той насажда грешни представи в (световното - бел.авт.) общественото съзнание”. Бившият ирански лидер е бил още по-безпардонен спрямо Москва: „...дори те (руснаците - бел.авт.) да не бяха довършили проекта в Бушахр, то ние самите щяхме да го сторим.”

Израелската преса възприема изявленията на Хашеми Рафсанджани изключително болезнено и преди всичко като открито предизвикателство към трите държави. Много експерти считат, че те са резултат от порасналото самочувствие на иранците, вследствие на променената позиция на САЩ.

За пръв път по едно регионално израелско радио известна журналистка от „Jerusalem Post” директно обвини Барак Обама в „осъществяване на левичарска политика, насочена срещу интересите на Израел”. В същото време журналистът от ливанския вестник „Сафир” Али Хадж Юсуф коментира, че най-голямата услуга на Техеран може да направи новото израелско правителство. Според него десният кабинет на Бенямин Нетаняху би осъществил най-голямата авантюра, ако тръгне да реализира политика на изолация от традиционния си съюзник - САЩ. Очевидно е, че промяната във Вашингтон изправи дипломациите на Техеран и Тел Авив пред нова, непозната проблемна ситуация.

В тази светлина могат да се коментират и думите на израелския премиер в оставка Ехуд Олмерт. На 25 февруари, веднага след оповестяването на новината за стартирането на ядрения реактор в Бушахр, той заяви: „Ние положихме огромни усилия, за да подсилим нашия капацитет за възпиране. Израел е в състояние сам да се защити ... срещу всички опасности, срещу всички врагове. Не мога да кажа повече, но повярвайте ми, аз знам какво говоря.”

Очевидно израелско-иранските отношение навлизат в нов етап, който може само да буди безпокойство за мира в региона. Да се надяваме, че все пак реализмът ще надделее при вземането на решения от външнополитическите механизми в Тел Авив и Техеран.ориентбг

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи