Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

четвъртък, ноември 18, 2010

Как се произвежда най-ценното покривало на света ?



Как се произвежда най-ценното покривало на света ?

Златотъканото покривало на Кааба се състои от 16 парчета, а за вратата на храма е предвидена отделна част - от 5 части. Тъкането, боядисването и бродирането на самото покривало отнема 1 година.

Във фабриката, създадена за производството на златотъканото покривало за свещената за мюсюлманите Кааба, се тъче по един екземпляр в годината. Скъпоценната одежда на мюсюлманската светиня се изработва от 670 кг чиста коприна, а за украсяващия конец, с който се бродират знаменията (айетите) от Корана, се изразходват 120 кг злато и сребро. Покривалото на храма се тъче в специална фабрика, наречена Маснаат-ул Кисве, която се намира в Свещения град Мека. В предприятието работят 70 арабски граждани и произвеждат само по едно покривало на година. Цената му възлиза на 20 млн. реала (8 млн. лв.), като се използват 720 кг боя за производството на единственото по рода си храмово покривало в света.

Златотъканото покривало на Кааба се състои от 16 парчета, а за вратата на храма е предвидена отделна част - от 5 части. Тъкането, боядисването и бродирането на самото покривало отнема 1 година. Свещената Кааба е кубическа постройка в центъра на Мека и е висока 13 м, широка - 11 м.



Златотъканите Коранични знамения



За бродирането на релефните Коранични знамения върху покривалото се използват 120 килограма злато и сребро. За да бъдат по-видими самите букви, под тях се прави релефна основа от памучни конци, след което се бродира със златно-сребърни конци.

Смяната на старото с ново покривало

Веднъж в годината се подменя външното покритие на Бейтуллах, или Дома на Аллах, както се нарича Свещената Кааба. В началото на поклонението хадж краищата на покривалото се навиват близо до средата, с това действие се казва, че храмът е въведен в ихрам (специално бяло платно се облича от поклонниците преди влизане в Мека). Ден преди Курбан Байрам старото покривало се подменя с ново и това значи, че храмът е изведен от ихрам. „Преобличането” на Кааба може да бъде наблюдавано единствено от местните жители поради факта, че дошлите поклонници в този момент се намират на планината Арафат, където отслужват молитва. С помощта на асансьори и усилията на десетки души се извършва свещеното „преобличане” на храма, който „очаква” посещението на молещите се поклонници от Арафат. Вътрешното, зелено на цвят покривало на Кааба се сменя веднъж на 20 години.

15 November 2010, Monday

"Заман" / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи