Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, ноември 16, 2010

Писано или не,всеки по-заможен дарява на 7 по бедни месо и храна за Байряма






Свещено: Всеки богат дава на 7 бедни за Байряма

Писано или не, всеки по-заможен дарява на 7 по бедни месо и храна за Байряма. Това заяви бившия замкмет Фикрет Вели в началото на днешния свещен за мюсюлманите празник. Курбан Байрямът продължава три дни. Има две свещени заръки-да се помириш с всеки с който си се карал или обидил и да раздадеш на по-бедните от теб. Понеже шефът на ВиК Бунар се счита за по-облагодетелстван от съдбата, той освен на 7-те семейства ще дари и цялото си родно село Паничково, Кърджалийско. За хасковските празнуващи пък са отредени 7 коча. Ангажиран е касапин от Германия със 20 години стаж. За минути коли, одира и разфасова животните на порции които се изпращат на планираните за даряване. Едва после фамилията на Фикрет ще седне на трапезата за да опита агнешко.

„Курбана не е в казани. Курбан значи да принесеш жертва“ обясни разликата стопанина. Въпрос на чест е да заколиш животно. Изискваният са то да е здраво за да са здрави всичко в къщата и да е на поне 1 година. Животното трябва да е мъжко, колкото по големи са рогата-толкова по-добре. Празникът се води от патриарха на фамилията, на този ден по-младите целуват ръка на по-възрастните. В мюсюлманския свят байрямът продължава седмица. „Тука не сме Турция, Европа сме и го празнуваме само три дни. Хората работят“ уточняват стопаните. И пожелават на българи и турци, здраве късмет и щастие в семейството и прошката да властва в него.

Едно от наречените за бедните животни

Фикрет Вели и синът му Шенко ще дарят цяло село

Професионален касапин от Германия бе ангажиран за Байряма

Християните имат аналогичния празник-Сирни Заговезни който се чества 40 дни преди Велик ден. На 14-ти ноември, преди два дни, пък бе аналогичния празник Коледни заговезни.

Г.Христов

Мюсюлманите поздравяват всички българи със свещения празник

http://haskovo.net / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи