Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

понеделник, ноември 01, 2010

Западът трябва да протегне ръка на ислямския свят

„Нито една страна не е застрахована срещу тероризма, точно затова обединените усилия на нашите държави и диалогът между Запада и ислямския свят са тези, които могат да дадат решението на този сблъсък на цивилизациите”, заяви д-р Соломон Паси.

Диалогът между Запада и ислямския свят трябва да се институционализира в една диалогова рамка между НАТО и Организацията Ислямска конференция. Това заяви пред в. “Заман’’, президентът на Атлантическия клуб в България д-р Соломон Паси и бивш външен министър по време на двудневната конференция “Европа за Афганистан: от разбиране към подкрепа’’. По думите на Паси, в това отношение Турция ще играе, така да се каже, двойствена роля - от една страна, е естествен говорител на ислямския свят в НАТО и пред Запада, но в този контекст тя добива и ролята на говорител на НАТО и Запада пред ислямския свят. „Смятам, че това е елементът, който ще превърне Турция в новата велика сила на 21 век в добавка, разбира се, с всички икономически и политически ресурси, които има страната. Затова, ако ние, Западът, искаме да успеем, трябва да протегнем ръка на исляма и да установим един нов тип функциониращ диалог”, допълва Паси. 

1„Един от основните проблеми на общуването на Запада с Афганистан е следният: ние се стремим да извадим Афганистан от неговия естествен ислямски контекст и да го третираме като една средностатистическа западна или северноамериканска страна. Трябва да си дадем много ясно сметка, че Афганистан не е Канада и скоро няма да стане. И точно затова, като отчитаме спецификите на културата в Афганистан, по-естествено и по-лесно бихме могли да водим диалог, ако той се постави в контекста на един по-широк диалог, а именно диалог между Запада и ислямския свят”, коментира още Соломон Паси.

По отношение на това дали сме заплашени от реални терористични нападения, Паси казва, че нито една страна не е застрахована. „Точно затова обединените усилия на нашите държави и диалогът, за който споменах между Запада и ислямския свят, са тези, които могат да дадат решението на този сблъсък на цивилизациите”, споделя бившият дипломат номер 1. По думите му, сигналите, идващи често със заплахи за терористични нападения, защото участваме с наш военен контингент, не са били нищо друго освен риторика, отколкото реални съображения. Според президента на Атлантическия клуб в Афганистан се води война, чиято крайна цел е мирът. „Не бих искал да влизам в задочен спор с „Ал Кайда“, но е ясно, че трябва да разбираме различно мислещите от нас. Само координираните действия могат да дадат адекватен отговор на тези заплахи. Смятам, че имаме нужда от качествено нов диалог между Запада и ислямския свят”, обобщава Паси.

Относно участието на страната ни в американската противоракетна отбрана той смята, че България трябва да има максималното участие в изграждането на този инструмент. Страната ни е външна граница на EС и от тази гледна точка е сред най-заинтересованите от този механизъм. „НАТО подаде ръка за Русия и предложи съвместно изграждане на противоракетния щит, което смятам за една далеч виждаща политика”, акцентира Соломон Паси.

По отношение на определената от Соломон Паси двойствената роля на Турция, турският посланик в България Мехмет Гюджюк каза: „Турската външна политика има заложена в себе си такъв подход. Било в международен аспект, на външно или вътрешно ниво, ако щете дори на базата на двустранни отношения, са явни нашите усилия и това ще продължи и в предстоящия ни период.” Гюджюк мисли, че са по-важни политиките и тяхното изпълнение, приети от самата Турция, отколкото ролята, която й определят другите. Дипломатът изтъква, че живеем в един глобализиращ се свят и дадена политическа конюнктура не може да се разграничи от тази тенденция. „В този аспект заедно с провеждането на външната ни политика са важни и желанията на партньорите. Както до този момент Турция е успявала да откликне на международните очаквания на база политиките, които е приела и следва, за в бъдеще ще продължи в тази насока”, коментира дипломатът.

Защо България участва с военен контингент в Афганистан?

„В развитието на демократическия процес считам, че се крие основата на бъдещото развитие на Афгнистан. Ние всички желаем да видим една нова и стабилна държава, която да предостави на своите граждани един стабилен икономически и социален просперитет. Както и да видим Афганистан управляван от собствения си народ, а не от краен екстремизъм или религиозен фанатизъм, като единна държава, а не съвкупност от враждуващи кланове, и не като територия, където се произвежда 90% от опиума по света.” Това заяви министърът на отбраната Аньо Ангелов по време на конференцията ‘’Европа за Афганистан: от разбиране към подкрепа’’. По думите му, това не може да бъде постигнато нито за кратък период от време, нито без съдействието на международната общност.

Понастоящем в Афганистан са разположени 46 контингента от различни държави, най-голям е този на Америка - 30 000 души. Общият брой на военните възлиза на 120 000. Нашата страна е командировала 536 военни, но предстои до месец да изпрати още два екипа - медицински и оперативен, с които военнослужещите ни зад граница ще станат над 600. Там те работят в три направления - оказване на медицинска помощ, охрана на летищата в Кабул и Кандахар и оперативни групи за подпомагане и връзка. 7% от бюджета ни за отбрана отива за поддръжка на контингента ни зад граница.

„Съгласно променената стратегия на НАТО по отношение на Афганистан, акцентът на усилията на участниците в операцията „Айсаф” постепенно се пренася от операции за потушаване на бунтовническите сили към окомплектоване в личен състав и подготовка на афганистанските сили за сигурност, така че сами да поемат отговорността за бъдещето на страната”, изтъкна военният ни министър. Според него една от основните цели е афганистанската полиция и армия до края на 2011 да нарасне два пъти. Нашето разбиране към момента е, че ще участваме в тази операция, докогато има мандат на Съвета за сигурност на ООН и докато се постигне единодушно мнение. ‘’Военните сили са необходими, но не са достатъчни, това, от което има нужда, е всеобхватен подход, при който политически, граждански и военни сили са координирани и работят в името на общи цели’’, заяви военният ни министър, цитирайки Генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. По отношение на това дали е мир или война в Афганистан министър Ангелов казва, че нито е кондиционална война, нито кондиционален мир, а обстановка. „Ние сме там, защото сигурността и победата в Афганистан имат пряко отношение за сигурността в нашата страна”, изтъква министър Аньо Ангелов.Ахмед Ахмедов, София

01 November 2010,Monday

"Заман" / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи