Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

събота, ноември 13, 2010

ПОСРЕЩАМЕ ГОЛЕМИЯ МЮСЮЛМАНСКИ ПРАЗНИК КУРБАН БАЙРАМ 2010 г.

ПОСРЕЩАМЕ ГОЛЕМИЯ МЮСЮЛМАНСКИ ПРАЗНИК КУРБАН БАЙРАМ

На 16 ноември (вторник) 2010 г. започва най-големия мюсюлмански празник Курбан Байрам. На този ден се коли курбан, с което е свързано и името на празника. Той продължава четири дни. Първият преди Байрама ден се нарича Арифе. На този ден жените месят мекици и ги раздават на съседи, деца, приятели и случайно минаващи хора. Мюсюлманите посещават гробовете и с молитва почитат паметта на починалите си близки.
На Байрама рано сутринта мъжете отиват в най-близката джамия за “Байрам намазъ”(Празнична молитва), където имаминът обявява започването на празника. Тази година то ще започне в региона към 8.00 часа. След намаза мъжете се връщат по домовете си и започва колене на животните, които според ритула още от вечерта се къносват (обикновено кочовете). Според исляма това не е задължително, но всеко семейство с по-добро финансово положение е добре да изпълни дълга си.
Имаминът на ардинската джамия Орхан Якуб уточни, че жертвени животни могат да бъдат овце, кози, телета, крави. Кочът и козелът трябва да са най-малко на една година, а телето - на две, и да са здрави. Преди да заколи животното, касапинът трябва да измоли благословията на Аллаха за жертвоприношението, наречено „текбир”. А главата на жертвата се обръща по посока към към „къбле”(посоката на Мека и Медина).
Канонът повелява всеки мюсюлманин, който притежава 80 грама злато да коли курбан. Желателно е една трета от животното да остане за собственика, а останалата част да се раздаде на бедни, възрастни и самотни хора, заяви той.
Традицията повелява също и почерпка на роднини и близки. На празничната трапеза се слагат ястие приготвено от “курбана”, баклава, баница и др.
Курбан Байрам започва 70 дни след Рамазан Байрам и е свързан с много радости, надежди, със сърдечни молитви, отправени към Аллах.
Според преданието, когато пророкът Ибрахим е трябвало да жертва любимия си син Исмаил в името на Аллах, му е пратен коч. Оттогава насам традицията се изпълнява, за да се спечели благоволението на всевишния.
По време на Курбан Байрам се извършва и поклонението хадж. В Мека и Медина - Саудитска Арабия се събират вярващи от цял свят.

Гюнер ШЮКРИ

Кърджаалъ хабер / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи