Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

вторник, януари 04, 2011

Част от покрива старата Караджа паша джамия в Гоце Делчев рухна тази сутрин








Обмислят поставянето на метални конструкции около Старата Джамия в Гоце Делчев

04 януари 2011

Гоце Делчев. Да се поставят предпазни метални конструкции около старата Караджа паша джамия в Гоце Делчев обмислят представителите на сформираната по огледа на сградата комисия, предаде кореспондентът на радио “Фокус”-Пирин. Огледът, който започна в 15.00 часа, все още продължава, като на него присъстват представители на общината, на „Гражданска защита”, на Районното мюфтийство, както и специалисти-инженери. Обмислят се различни варианти за това какво може да се направи, за да се обезопаси сградата, част от покрива, на която рухна тази сутрин. Това, което на този етап може да се направи, е поставянето на метална конструкция с превантивна цел. Днес е изпратено писмо от община Гоце Делчев до Националния институт за паметниците на културата, както и до Министерството на културата. По думите на районния мюфтия Айдън Мохамед обаче, от тези институции са заявили нищо по джамията, която е паметник на културата, да не се пипа. От там са обяснили, че на място ще бъде направен оглед от техни специалисти, след което ще се реши как да се действа занапред. „Дано това да стане по-бързо. Иначе ние обмисляме възможности, но нищо не можем да направим, понеже не позволяват”, каза още Айдън Мохамед. Той допълни също, че мнението на специалистите, които са правили днешните огледи на джамията, е, че видимо не съществува опасност от нови срутвания. Сградата обаче е много стара, от 15-ти – 16-ти век и е трудно да се прогнозира нейната издръжливост.
Даниела КРАНТЕВА

Снимки:http://forum.boinaslava.net

иаф / Минаре България

Още: Гоце Делчев/Неврокоп

Това е джамията на Мехмед бей синът на Караджа паша построена в края на ХV в. в дн. гр. Гоце Делчев (осм. Неврокоп).

Вече повече от 20 години е в окаяно състояние - върхът на минарето е паднал, което е малка беля на фона на разцепилото се кубе, което се срутва и събаря част западната и почти цялата северна страна на сградата.

Южната страна е запазена в относително добро състояние

Като цяло сградата е тъжна картинка, за радост на поне част от местната управа и население, които чакат да падне та да се махне най-накрая. Докато правих тези снимки през 2006 поне трима местни патриота се изредиха да ми обяснят, че в този си вид сградата е опасна (нещо, с което съм напълно съгласен) и по тая причина общината бивало да вземе да я бутне най-накрая. Думата реставрация предизвикваше учудени погледи, клатене на глава разбиращо (в стил, а тоя бил от онези) и край на разговорът за облекчение и на двама ни.

Около джамията е имало гробище, което заедно с основите на самата джамия са копани от Бони Петрунова. Обобщени резултати могат да се видят в книгата й Ранни паметници на османската култова архитектура в българските земи клик.

Прикачам и страници от книгата на М. Кийл, [I]Хора и селища[/i] (без пагинация), които са кратка информативна статия за Неврокоп. Това е превод на оригинала публикуван в енциклопедията на исляма 2.

http://forum.boinaslava.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи