Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

петък, август 27, 2010

Бг властите стопирали реставрацията на няколко джамии

Бг властите стопирали реставрацията на няколко джамии

Миглена Славова

26-08-2010

Българските институции - национални и местни, са спрели издаването на разрешителни за реставрация на джамия "Макбул Ибрахим паша" в Разград, джамия "Шериф Халил паша" в Шумен и джамия "Фатих Кануни" в Кюстендил. Това съобщиха за "Новинар" от посолството на Турция в София. Джамиите е трябвало да бъдат възстановени на базата на подписана през 2002 г. Програма за сътрудничество в областта на опазването на недвижимото културно наследство между българското и турското министерство на културата.

Двете страни поели ангажимент всяка от тях да реставрира по пет паметника на културата. Турската страна е трябвало да реставрира "Джумая" джамия в Пловдив, джамия "Макбул Ибрахим паша" в Разград, джамия "Шериф Халил паша" в Шумен, "Фатих Кануни" в Кюстендил и гробницата "Демир Баба" в Разград.

Българската страна е поела ангажимент за възстановяването на църквите "Св. Стефан" в Истанбул, "Св. Георги" в Одрин, "Св. св. Константин и Елена" в Одрин, гробищна църква "Св. Димитър" в Истанбул и метохът при църквата "Св. Стефан" в Истанбул. В рамките на програмата Турция е завършила реставрацията на "Джумая" джамия в Пловдив, а България възстановяването на църквите "Св. Георги" и "Св. св. Константин и Елена" в Одрин. Мотивът за спиране на разрешителните е, че срокът на действие на програмата е изтекъл.

През май 2009 г. Турция е предложила проект на програма за периода 2009-2014 г. с цел реставрация на останалите обекти. Досега отговор от българската страна не е получен.

От турското посолство уточняват, че вече са изготвени проекти и е осигурено финансиране за реставрацията. Оттам изтъкват, че възстановяването на паметниците на българското културно наследство в Турция продължава безпроблемно, включително и с директно и безрезервно осигурени средства от турските власти.

вн / Минаре България

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи