вторник, декември 30, 2008

Коледното "бузми"

29/12/2008

В поредния материал за празничните традиции на Балканите, разглеждаме обичаите, спазвани от католиците в Косово.

От Беса Бекири за Southeast European Times в Прищина – 29/12/08

photo

Католическа църква в Прищина. [Лаура Хасани]

Св. Николай Чудотворец, покровител на моряците, открива коледния празничен сезон за католическата общност в Косово. Празненствата в негова чест започват на 4 декември, когато семействата започват да пекат агне на шиш над огън, запален с дърва.

Членовете на семейството поддържат огъня, на който се пече агнето. Децата наблюдават огъня и пробват късчета от месото. През деня семействата си ходят на гости. Традиционното питие е ракия от грозде или сливи, както и сирене, чушки и друга домашно приготвена храна.

До вечерта агнето е готово. Членовете на семейството тогава близват шиша, на който се е пекло агнето.

Преди вечеря бащата запалва свещ и приканва всички да се помолят за здравето и благоденствието на семейството. Според традицията предната врата на къщата трябва да бъде отворена през това време.

Но най-известната коледна традиция за албанските католици в Косово е бузми.

Бузми е клонче от дърво, на което някой издълбава кръст от двете страни. То трябва да се отчупи от дървото рано на Бъдни вечер.

В 6 ч. вечерта започва церемонията бузми, като всички освен родителите напускат къщата. Двама членове на семейството стискат бузми и питат бащата дали гостите са добре дошли. Бащата отговаря: "Заповядайте с божията воля" и пита: "С какво идвате?"

Членовете на семейството отвън отговарят: "С всичко, което Бог може да даде". Всеки от тях имитира различно домашно животно.

Бащата отваря вратата и поздравява цялото семейство. Бащата и майката започват да "хранят" бузми, предлагайки му ракия, сирене и други храни и напитки и казват: "Аз ти давам вино; ти ми даваш вино; аз ти давам ракия; ти ми даваш ракия..." След края на тази част от ритуала, семейството сяда да вечеря.

Церемонията приключва с коледна литургия в полунощ.

Рано на следващата сутрин главата на семейството подготва лама, венец, направен от слама с кръст в средата. Семействата си разменят визити, за да си пожелаят "Честито Рождество".

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com

Още:

Католиците в БиХ поддържат живи древни традиции

22/12/2008

Постите завършват с голямо коледно празненство за католическата общност в Босна и Херцеговина, както обяснява кореспондентът на SETimes Юсуф Рамаданович в първата от поредица от статии, посветени на зимните традиции на Балканите.

От Юсуф Рамаданович за Southeast European Times - 22/12/08

photo

Босненски католици се отправят към централната катедрала в Сараево за литургията в полунощ. [Гети Имиджис]

За католиците в Босна и Херцеговина (БиХ) Коледа е несъмнено върховата точка на зимния сезон. Сараевският квартал "Ступ", населяван предимно от етнически хървати, се украсява пищно всяка година. Главната Коледна литургия се отслужва в Сараевската катедрала, красива старинна сграда в романо-готически стил, датираща от 1889 г.

Тя е една от най-забележителните постройки в центъра на Сараево. Литургията, която се отслужва тук всяка година, също е голямо събитие за целия град, независимо от вероизповеданието. На Бъдни вечер сградата се изпълва до краен предел не само с католици, но и с мюсюлмани, православни християни и дори атеисти. Да бъдеш видян тук се е превърнало във въпрос на престиж. Мнозина в действителност остават извън сградата, защото вътре няма място.

Същевременно в селските райони католиците спазват някои много стари традиции и обреди. Подготовката започва още на 13 декември, деня на Света Лучия, със засяване на традиционната коледна пшеница. Тя се подстригва на Бъдни вечер, украсява се със свещи, синя или червена панделка и се поставя под коледната елха или върху масата като празнична украса.

На сутринта преди Коледа главата на семейството донася дъбов клон като символ на добро здраве или наръч сено – символ на изобилието. През деня хората постят, а гозбите, приготвяни за вечеря в този ден, са основно леки – фасул, риба, картофи, сладкиши и различни салати. Домакинствата приготвят месо и пекат ритуалния хляб в очакване на голямото събитие на следващия ден.

На зазоряване в деня на Коледа хората се молят в домовете си и след това отиват на църква за Света литургия. По традиция те не посещават приятели и роднини в този ден, а остават у дома и празнуват с членовете на семейството около обилна трапеза, която този път включва печено месо, както и различни тестени изделия и кейкове.

Куглоф е един от традиционните коледни кейкове за босненските католици. Той се приготвя много лесно:

Продукти:

  • 4 жълтъка
  • 140 г масло
  • 140 г загар
  • 280 г брашно
  • 50 г стафиди или парченца шоколад
  • бакпулвер
  • 1 чаша мляко
  • лимонова кора
  • ванилова захар
  • щипка сол
  • 4 разбити белтъка

Начин на приготвяне:

Смесете жълтъците със захарта. Добавете маслото, стафидите или парченцата шоколад, млякото, лимоновата кора и ваниловата захар. Разбийте белтъците с щипка сол. Добавете сместа със жълтъците, прибавете брашното и бакпулвера и внимателно размесете всичко. Изсипете във форма за куглоф и печете около час.

Това съдържание е изготвено специално за SETimes.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар