Kur’an-ı kerim (sesli ve yazılı)

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret
AL JAZEERA TV,ONLINE HERE !!!

evet

Minaret news,BG

Тhe voice of minaret

Тhe voice of minaret
Тhe voice of minaret

неделя, февруари 28, 2010

Швейцария след заплахата от Джихад !

Швейцария след заплахата от Джихад !

Тази седмица либийският ръководител Муамар Кадафи отново успя да смути света като призова за Джихад - Свещена война срещу неутрална Швейцария. Като повод той изтъкна забраната на минарета в алпийската страна. Всъщност зад призива се крие лично отмъщение на Кадафи заради ареста на единия от синовете му в Женева през лятото на 2008-а. Войнствените заплахи швейцарците приемат спокойно и не ги коментират.

Конфликтът между Либия и Швейцария е без прецедент в световната дипломация. Всичко започва със задържането на сина на Кадафи по обвинение, че е пребил домашните си помощници. Заради това бащата, либийският ръководител, поиска пред ООН разделянето на Швейцария. След това арестува двама швейцарски бизнесмени, а сега стигна още по-далеч в отмъщението си.

Отдавна е ясно, че Муамар Кадафи обича да провокира и да поляризира. Това е една от причините, поради които, реакцията на швейцарското правителство на призивите за Джихад, гласи: "Без коментар". Още преди това външният министър в Берн, Мишел Калми-Рей заяви, че целта е да се намери политическо решение за нормализиране на отношенията между Швейцария и Либия.

Заплахите на Кадафи обаче не допринасят към така желаното нормализиране, въпреки че в Конфедерацията не им отдават голямо значение. Европейският съюз определи изказването на либийския ръководител като "необичаен коментар". По остра е реакцията на ООН, където са възмутени от поведението на Кадафи.

Излъчено в "По света и у нас"

Автор: Мария Стоянова, кореспондент на БНТ

Минаре България

Премиерът Ердоган:антисемитизмът,расизмът и ислямофобията представляват престъпление срещу човечеството !

Среща на турските и родствени общности...

Премиерът Ердоган се срещна вчера в Истанбул с представители на турските и родствените общности.

Изпратена 28.02.2010 10:53:15 UTC

Обновена 28.02.2010 10:53:15 UTC

Премиерът Ердоган се срещна вчера в Истанбул с представители на турските и родствените общности. В словото което произнесе той подчерта, че антисемитизмът, расизмът и ислямофобията представляват престъпление срещу човечеството и подчерта че турските и родствените общности са посланиците на Турция в страните в които се намират.
Той каза, че осъждат расисзма и разкритикува отрицателната позиция на някои от страните членки на ЕС по въпроса за членството на Турция.
Ердоган засегна и твърденията за промяна на оста на турската външна политика и каза, че Туpция е страна, която поддържа връзки както с Европа така и с Азия и че Туpция вече е световна страна.
На срещата проведена за първи път, представителите на турските и родствените общности акцентуваха на солидарността и единството.

Радио "Гласът на Турция" / Минаре България

събота, февруари 27, 2010

Религиозно образование със светски привкус процъфтява в Турция !





Религиозно образование със светски привкус процъфтява в Турция !

Петък,26 Февруари 2010

Религиозното училище "Бейоглу Анадолу" в Истанбул съчетава на пръв поглед несъчетаеми неща. По лавиците са наредени тежки подвързани и богато украсени Корани, а по масите – вампирският фентъзи роман "Затъмнение" на американската писателка Стефани Майър в турски превод.

[Училищата "Имам-хатип" се украсени с традиционни ислямски арабески]

Училищата "Имам-хатип" се украсени с традиционни ислямски арабески

Никой в училището на твърди, че тази комбинация от ислямско и западно влияние само показва потенциала му като умерен образователен антидот на радикалния ислям, посочва Ройтерс. Интересът към тези училища, известни в Турция като "имам-хатип"", обаче все повече се засилва.

Представители от Афганистан и Пакистан вече са на мнение, че турската система може да посочи начина как религиозното обучение на младите мюсюлмани да загърби екстремизма. Интересът е разбираем. Мрежата "имам-хатип" е далеч от западния стереотип за училищата-медресе, в които Коранът се учи наизуст, а всичко друго се загърбва.

Създадена от образовани мюсюлмански религиозни функционери през 20-те години на XX век програмата за обучение в "имам-хатип" посвещава около 40% от времето на религиозно предмети като арабски език, ислямско право и реторика, а останалото се заема от светски предмети.

Именно тази мрежа послужи като инкубатор на днешния елит на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на премиера Реджеп Тайип Ердоган, взела властта през 2002 г. Самият премиер, който по-късно завършил икономика, както и около една трета от депутатите на партията са минали през "имам-хатип".

В библиотеката има и ислямска, и светска литература

В библиотеката има и ислямска, и светска литература

За турците обаче си е чиста ирония, че системата, която задълго е била потискана от пазителите на светското начало под пагон, сега може да послужи като своеобразен институционен мост между ислямското и светското начало. "Интересно е, че тези училища, които са толкова противоречиво приемани у нас, в други страни служат като модел", казва Ирен Йозгюр, преподавател в университета на Ню Йорк, която сама е учила в "имам-хатип".

В офиса си, разположен недалеч от Златния рог, бившият възпитаник на "Имам-хатип" Хюсеин Коркут смята, че този тип училища имат бъдеще зад граница, стига да останат верни на "ислямските ценности". Той обаче отхвърля идеята, че те могат да послужат за решаване на проблеми на сигурността.

"Малко сме объркани от разбирането, че тези училища ще обучават "меки" мюсюлмани, които лесно ще се адаптират към нуждите и изискванията на международните институции", казва мустакатият икономист. За себе си той смята, че е типичен представител на системата на "Имам-хатип". В момента Коркут работи в университета Къркларели и е генерален директор на асоциацията на завършилите "имам-хатип".

Сегашни възпитаните на училищата като 18-годишния Керем Фазър Чинар гледат на "Бейоглу Анадолу" като на убежище от заплахите на външния свят. "В обикновено училище е налице риска да се срещаш с хора, които не са наследили религиозните ценности", казва той. "Средата ще бъде по-упадъчна".

Предназначени да обучават най-вече проповедници и религиозни учители, училищата "имам-хатип" предизвикват по-малко медийно внимание в чужбина от мрежата, създадена от изгонения ислямски учен Фетула Гюлен. В централна Азия, на Балканите и в Западна Европа има много училища "Гюлен".

Миналия месец обаче афганистанският министър на образованието Фарук Вардак посети училище от типа "имам-хатип" в Анкара и обяви, че системата може да послужи за модел за по-умерено религиозно образование в страната му. Посланикът на Пакистан в Турция каза преди време, че системата е обсъждана в рамките на разговори на високо равнище. А преди визитата на Вардак и руска делегация посети училище от типа "имам-хатип". "Системата може да послужи като оръжие срещу екстремизма", заяви афганистанският министър.

Интересът от чужбина се дължи отчасти и на променящите се външнополитически приоритети на Турция, която се опитва да играе все по-голяма роля сред мюсюлманските страни, вкл. Сирия и Иран, и охлажда връзките с дългогодишния си съюзник в региона Израел. Донорските усилия на страната са съсредоточени в Афганистан, миналата година тя договори съвет за сътрудничество с Пакистан, а Русия е най-важният й търговски партньор.

В институциите от типа "имам-хатип" портретите на Мустафа Кемал Ататюрк, основателят на светска Турция, са навсякъде както във всички други училища в страната. В учебните стаи може да се чуят и видят слова, описващи пътуването на пророка Мохамед от Мека в Медина, както и обръщения на Ататюрк към младежта. "В турския ислям винаги е имало противоречия между ортодоксалността и различни ереси", казва проф. Хакан Явуз от Центъра за близкоизточни изследвания към университета в Юта. "В резултат той има черти излезли извън контрола на ортодоксалността и е по-толерантен и плуралистичен".

Позападнали след 1997 г., когато армията сваля първото турско проислямистко правителство и ги взема на прицел като забранява средното ниво и обучението н тях на деца на възраст 11-14 години. Те се възраждат постепенно през последните години, подкрепяни от управляващата партия, но все още не могат да достигнат размаха от средата 90-те, когато наброяват над 600. Към момента в 450 училища "имам-хатип" учат около 120 000 деца. ПСР обаче така и не успява засега да се пребори с университетите по отношение на критериите за прием, които си остават твърдо светски.

Мюсюлманско изповедание - Главно мюфтийство / Минаре България

Районният мюфтия на гр. Ксанти Ахмед Мете посети Районно мюфтийство гр. Смолян !

Районният мюфтия на гр. Ксанти Ахмед Мете посети Районно мюфтийство гр. Смолян !

Петък, 26 Февруари 2010 05:28

На 25.02.2010 г. мюфтията на гр. Ксанти, Република Гърция, Ахмед Мете посети Районно мюфтийство гр. Смолян. Визитата бе осъществена по покана на Районния мюфтия Неджми Дъбов, който беше на посещение в Ксанти преди един месец. По време на срещата г-н Мете беше запознат от своя колега Неджми Дъбов със състоянието и проблемите на мюсюлманите от област Смолян. Бяха разисквани актуални проблеми на мюсюлманите и възможностите за тяхното разрешаване в условията на криза, обхванала двете страни.

От своя страна Ахмед Мете даде разяснения за дейността на имамите и структурата на мюфтийството и отговорността му към мюсюлманите в неговия район.

Двамата мюфтии изразиха надежда, че връзките и приятелството между двете мюфтийства ще продължават и за напред, което е важно за мюсюлманските общности от двете страни на границата. Особено в настоящия момент, когато връзката и контактът на мюсюлманите от Западна Тракия и Родопите е улеснен чрез новия граничен пункт при Златоград.

Контактът между мюсюлманите от двете държави в тези региони вече се осъществява, за което говори факта, че много вярващи посещават джамиите в градовете и селата в района на Смолян и Ксанти.



Мюсюлманско изповедание - Главно мюфтийство / Минаре България

Датски вестник се извини за карикатурите на Мохамед !

Датски вестник се извини за карикатурите на Мохамед !

Медиите в страната гневни на решението на Politiken !

"Който убие Курт, ще стане герой на исляма" - лозунг на протест срещу карикатурите. Снимка: БГНЕС

Датски вестник се извини за обидата, която е нанесъл с повторната си публикация през 2008 година на карикатурата на пророка Мохамед с чалма във формата на бомба, съобщи ВВС.

Polititken излезе с официално съобщение, че се извинява, което е част от съдебното споразумение на вестника с мюсюлмански организации от Близкия изток и Австралия.

Други датски вестници обаче разкритикуваха остро действията на колегите си от Politiken.

През 2006 година бяха публикувани 12 карикатури на Мохамед, което предизвика нечувани протести в доста страни.

През 2008 година, когато полицията разкри, че е имало планове за убийството на карикатуриста Курт Вестергаард, Politiken и още няколко вестника препубликуваха една от тях.

Но вчера главният редактор на всекидневника – Тьогер Зейденфаден, обяви:

„Извиняваме се на всеки, който се е обидил от решението ни да публикуваме отново карикатурата“.

Той все пак не пропусна да отбележи, че вестникът все още има правото да публикува каквото си пожелае – „както карикатурите на Вестергаард, така и всички карикатури на света“.

„Извиняваме се, ако някой се е оскърбил заради тази карикатура. Това е.“, заяви той.

Главният редактор на вестник Jyllands-Posten, който пръв публикува карикатурите, обаче не прости на колегата си и нарече постъпката на вестника „заслужаваща първа награда за глупост“, въпреки че през 2006 година именно този вестник пръв се извини за нанесената обида.

Датският съюз на журналистите пък обяви, че Politiken „кляка пред враговете на свободата на словото“.

Вестергаард обаче има причини да поднася извинения публично. След публикуването на карикатурата той се скри от света, тъй като получи няколко заплахи за убийство.

През 2009 година се появи отново и каза, че иска да живее нормален живот.

Къщата му е заобиколена от охрана, полиция го наблюдава непрекъснато, и все пак на 1 януари 2010 година въоръжен с нож и сатър сомалиец се опита да нахлуе в дома му и да го убие

Нападателят бе прострелян от полицията пред къщата на Вестергаард. Според властите, сомалиецът има връзки с ислямистки групировки.

днес.бг / Минаре България

петък, февруари 26, 2010

Лидерът на Либия Муамер Кадафи обяви джихат на Швейцария !

Кадафи обяви джихат на Швейцария

Лидерът на Либия Муамер Кадафи обяви джихат на Швейцария.

Изпратена 26.02.2010 12:34:53 UTC

Обновена 26.02.2010 12:34:53 UTC

Лидерът на Либия Муамер Кадафи обяви джихат на Швейцария.

Либийският лидер отправи призив за свещена война срещу Швейцария в отговор на швейцарския референдум през ноември 2009 година, на който бе приета забрана за строеж на минарета.

Кадафи каза „Всеки мюсюлманин, във всеки район на света, който работи с Швейцария е изменник. Той е срещу пророка Мохамед, срещу Аллах и срещу Корана” и призива за джихат срещу Швейцария.

Отношенията между Либия и Швейцария се обтегнаха след като през 2008 година синът на Муамер Кадафи – Ханибал Кадафи, за кратко беше задържан в Женева след оплакване, че е нападнал служители на хотела, в който е отседнал.

Радио "Гласът на Турция" / Минаре България

Днес,26.02.2010 г. се навършват 18 години от кървавото клане от Ходжалъ !

Поменати бяха жертвите на клането в Ходжалъ...

Днес се навършват 18 години от кървавото клане от Ходжалъ...

Изпратена 26.02.2010 10:59:24 UTC

Обновена 26.02.2010 10:59:24 UTC

Днес се навършват 18 години от кървавото клане от Ходжалъ. На 26ти февруари 1992ра година арменски части, подкрепяни и от руски подразделения, нахлуват в град Ходжалъ в Азербайджан и избиват безмилостно 613 души сред които много жени, деца и старци.
Близо хиляда 275 азербайджански турци са поставени в концлагери.
След време са освободени 800 от тях, но продължава да е неизвестна съдбата на повече от 500 азербайджански турци.
Азербайджанският народ е възмутен от липсата на всякакъв интерес в международната общност към клането в Ходжалъ.
Жертвите на последното масово клане на 20ти явек бяха поменати с тържествена церемония.
Хиляди азербайджански турци се стекоха пред мемориала на клането в Ходжалъ в столицата на Азербайджан Баку.
Президентът Илхам Алиев постави венец и отдаде почит с едноминутно мълчание.
Церемония в памет на жертвите на клането от Ходжалъ бе организирана и в посолството на Турция в Баку.
Церемонии по повод годишнината от клането бяха организирани и в рeдица страни в света.

Радио "Гласът на Турция" / Минаре България

сряда, февруари 24, 2010

Джамия до най-голямата британска военна академия

2010

Джамия до най-голямата британска военна академия !

Общинският съвет на малкото английско градче Сандхърст, графство Бъркшир, е дал на местната бенгалска общност разрешение за строеж на джамия. Този факт не би бил неестествен на фона на британския мултикултурализъм, ако строителното петно на проектираната сграда не бе в непосредствена близост до най-голямата британска военна академия RMAS (Royal Military Academy in Sandhurst). Според британски източници военното министерство не било против самия строеж и то на това място. Представители на силовото ведомство считали, че е недопустимо от гледна точка на сигурността да се изгради ислямски религиозен храм с такива огромни размери. Съгласно представената скица двете планирани минарета с височина около 40 метра ще създадат проблем на курсантите и провежданите в RSAS мероприятия. На практика, ако проектът бъде реализиран, от двете минарета ще има директна видимост към двора и дори към стаите на престижното кралско военно заведение.

Офицери от академията са инициирали подписка за спирането на строежа, под която вече са се подписали около 7 000 жители на малкото градче. Випускници на тази авторитетна военна академия са видни представители на британския елит, сред които е и Уинстън Чърчил, както и членове на кралското семейство, в това число престолонаследникът принц Чарлз и неговите двама сина Уилям и Хари.

Против появата на тази джамия се обяви представителят на местното население в европарламента Найджъл Фардж. Той отстоява позицията, че религиозният храм може да стане база на радикални ислямски елементи, което ще е крайно неприемливо за работата на академията. Сходна позиция заема и д-р Камал Хелбауи - бившият говорител на движението „Мюсюлмански братя” за Европа и учредител на една от влиятелните ислямски организации на Острова „Ислямска лига на Великобритания”. Той препоръчва на мюсюлманите от Сандхърст да потърсят друго място за изграждането на своята джамия, за да „не влизат в странични проблеми и да останат в добри отношения с местното население”.

В същото време лидерът на сандхърстката бенгалска земляческа организация Абдел Уаси Шудри е на мнение, че проектът на бъдещата джамия е направен много прецизно. Според него идеята на религиозния храм е била „да бъдат разширени връзките на бенгалците с местните хора и да се ускори тяхната интеграция в британското общество”.

Подобен тип проблеми и предизвиканата обществена дискусия са доказателства за наличието на типология на интеграцията на мюсюлманските общности в различните европейски държави. Английският модел е един от водещите в това отношение. Търсейки неговите специфични черти, експертите припомнят смехотворното положение, в което изпадна преди няколко дни британският министър-председател Гордън Браун. Той заяви пред пресата, че посолството на Обединените арабски емирства в Лондон му е изпратило като дипломатически подарък печено прасенце. Тази констатация на стопанина на „Даунинг стрийт” №10 предизвика иронични коментари в близкоизточната преса, според които Браун не може да различи свинско от агнешко месо. Проблемът обаче не се състои в това, а във факта, че лидерът на една от водещите европейски държави не знае, че е невъзможно официални представители на арабо-мюсюлманска държава да му подарят продукт от свинско месо. Подобен акт влиза в категоричен разрез с религията им.

http://www.orientbg.info / Минаре България

Заседание на Висшия ислямски конгрес !

Заседание на Висшия ислямски конгрес

22рото заседание на Висшия ислямски конгрес започна вчера в Египет.

Изпратена 24.02.2010 11:38:22 UTC

Обновена 24.02.2010 11:38:22 UTC

22рото заседание на Висшия ислямски конгрес започна вчера в Египет.

На заседанието, което се провежда в столицата Кайро и на което Турция е представяна от директора на дирекцията по вероизповеданията Али Бардакоглу участват компетентни лица от 70 страни.

Бардакоглу отбеляза, че заседанието предоставя възможност за дискутиране на съществуващите проблеми, а така също е възможност за представянето на Турция и дирекцията по вероизповеданията.

Заседанието ще приключи на 26ти Февруари с програма по случай годишнината от рождението на пророка Мухамед-Мевлид кандил.

Радио "Гласът на Турция" / Минаре България

понеделник, февруари 22, 2010

До една година се очаква да бъде открита най-голямата ислямска банка в света !

2010

Задава се най-голямата ислямска банка в света !

проф. Владимир Чуков

Индийският вестник „Калкута нюз” съобщава, че до една година се очаква да бъде открита най-голямата ислямска банка в света. Новината е оповестена от ръководителя на отдел „Ислямско банкиране” в американската финансова групировка „Еренст енд Янг” Самир Абди. Експертът пояснява, че проектът, иницииран от мощния саудитски банков холдинг „Бурка”, е трябвало да бъде реализиран още през 2009 г. Световната икономическа криза обаче е попречила на изграждането на тази мощна финансова институция съгласно предварителните планове.

Според запознати около десетина акционери ще бъдат ангажирани в грандиозното начинание. Сред тях са Ислямската банка за развитие към Организацията ислямска конференция, Саудитската инвестиционна банка, Кувейтската банка за недвижими имоти и други. Първоначалният капитал ще варира между три и четири милиарда долара. Три държави си оспорват домакинството на въпросния гигантски проект: Бахрейн, Малайзия и Индонезия.

Въпросното събитие е едно от поредните доказателства за разширяването на сектора на ислямското банкиране. Прави впечатление, че не само ислямски държави се опитват да привлекат инвестиции от ислямските страни чрез прилагането на инструмента на шариатското банкиране. Експерти посочват факта, че Индия все повече обръща внимание на този лост за привличането на чужди капитали. Съвсем наскоро Индийският ислямски културен център организира международна конференция по този въпрос.

Запознати припомнят, че ислямското банкиране съществува като услуга във финансовите институции на петдесет държави. Той е един от най-бързо развиващите се в цял свят. Шариатски бордове има в такива авторитетни банки като Сити груп, Дойче банк, ПНБ Париба и други. Над 300 на брой са банките, които оперират изцяло върху шариатското финансово право, а още 200 други имат шариатски отдели. Те са разпръснати в четирите посоки на планетата. По данни на BBC през 2008 г. оборотният капитал на ислямските банки е бил около 639 милиарда долара. През 2009 г. той се е увеличил с 28,6% и е достигнал 822 милиарда долара. През 2013 г. се очаква той да надхвърли един трилион долара.

Успешно се пласират продуктите на първите две емисии от ислямски облигации. Третата емисия изпитва известни затруднения след сътресенията, които имаше емирство Дубай в края на миналата година. Експерти съобщават, че издадените през 2009 г. ислямски облигации са били на стойност 23,3 милиарда долара, докато през 2008 г. те са били едва 14,9 милиарда. Според британската информационна институция общата стойност на издадените ислямските облигации до този момент е над 100 милиарда долара.

Анализаторите информират, че британската столица Лондон е на път да отнеме световното първенство на Манама (Бахрейн) и Куала Лампур (Малайзия) като световен център на ислямското банкиране. Само през последните три месеца там са проведени четири големи конференции в областта на ислямската икономика и банкиране. Последната инициатива, свикана миналия месец, е протекла под надслова: „Световният клуб за ислямско банкиране 2010”.

http://www.orientbg.info / Минаре България

Д-Р МУСТАФА ХАДЖИ ПРИСЪСТВА НА ДУА-МЕВЛИД !

Д-Р МУСТАФА ХАДЖИ ПРИСЪСТВА НА ДУА-МЕВЛИД, ОРГАНИЗИРАНА ПО СЛУЧАЙ СМЪРТТА НА ЕДИН ОТ ПОЧТЕНИТЕ МЮСЮЛМАНИ ВЪВ ВЕЛИНГРАДСКИЯ РАЙОН !

На 11 Февруари 2010 г. след обедния намаз в джамията на с. Рохлева, общ. Велинград на Районно мюфтийство Пазарджик в присъствието на Главния мюфтия на мюсюлманите в Р. България Д-р Мустафа Алиш Хаджи се проведе дуа-мевлид. Организатор на мероприятието бяха близките на починалия преди месец Азиз Муса Мустафа (Аллах рахметейлесин), един от достойните мюсюлмани във Велинградския район, още известен като Азиз Рохльов.

На мероприятието присъстваха също Районният мюфтия Абдуллах Салих, ваизите към РМ Пазарджик и повече от 30 имами. Причината за многобройното участие в срещата бе уважението, което бе спечелил с отдадеността си на религията и с постоянното си присъствие на мюсюлманските мероприятия.

В насихата си Главният мюфтия Д-р Мустафа Хаджи подчерта важността и ролята на имамите, и отговорността им пред Всевишния Аллах. Защото те са наследниците на пейгамберите и трябва да продължат да следват пътя на пейгамбера си и праведните халифи.

Също така Д-р Мустафа Хаджи обърна внимание и на наболелия проблем с нефункционирането на някои джамии. Той каза, че ние като мюсюлмани трябва да разберем важността на този проблем и всеки един от нас спрямо възможностите си да допринесе тези Аллахови домове да се отворят отново като се подготвят за това необходимите кадри. Защото несъмнено джамията е център за изучаване на Ислямската религия. Имамите изразиха абсолютно съгласие и готовност да се заемат с разрешаването на проблема.
Тази среща изигра и голяма роля за изграждане на добри приятелски и братски отношения между религиозните водачи в района. Така, че всички останаха удовлетворени и най-вече близките на покойника.

кърджаалъ хабер / Минаре България

неделя, февруари 21, 2010

За първи път в град Бриндесбург се чете езан с микрофон !

За първи път езан по микрофон в град Бриндесбург !

Февруари 2010

За първи път в град Бриндесбург се чете езан с микрофон. Общинския кмет на града оповести разрешението за езан по микрофон в града, въпреки, че в последно време се появиха несъгласия и даже протести срещу езана и минаретата в някои европейски страни.

На 02.02.2010 г. градоначалникът заяви, че няма уважителна причина за забраната на езана по микрофон, поради което той самият е разрешил използването на микрофони за езана по пет пъти на ден. Мюсюлманите в Бриндесбург получиха разрешение за използването на микрофони за езан въпреки несъгласието на някои жители на града, които събраха над 800 подписа срещу езана.

„След направените замервания се оказа, че силата на звука на езана не надвишава силата на звука радио или силата на звука на пойни птици” – заяви общинския кмет, като добави, че различията в езика, религията и цвета на кожата по никакъв начин не влияят на взетите от тях решения, поради, което сме спокойни.

Мюсюлманско изповедание - Главно мюфтийство / Минаре България

събота, февруари 20, 2010

Минарето на джамията "Баб Бардиейни" в Мароко се срути по време на петъчната молитва,докато храмът бе препълнен с богомолци !

36 убити и 71 ранени при инцидента с минарето в Мароко !



image

Снимка: ЕПА-БГНЕС

Броят на загиналите при инцидента със срутеното минаре в джамия в мароканския град Мекнес достигна 36 души. Ранените са 71, сочат последните официални дани. Инцидентът стана по време на петъчната молитва.
От ранените 20 души все още са хоспитализирани, уточнява мароканската агенция MAP. Предишната информация беше за 16 загинали и 50 ранени. На мястото на инцидента пристигнаха представители на министерството на вътрешните и религиозни работи. Екип от квалифицирани психолози също пристигна на мястото на трагедията. Минарето на джамията "Баб Бардиейни" се срути по време на петъчната молитва, докато храмът бе препълнен с богомолци, каза министърът на вътрешните работи. По-леко пострадалите бяха разпределени по болниците в Мекнес, а тежко ранените бяха настанени в медицинските центрове на Фез, уточни още той. Според местните власти инцидентът е станал заради обилните дъждове, които поткопали основите на джамията.
Мароканският крал Мохамед VI нареди минарето отново да бъде реконструирано, като запази оригиналната си архитектура.

/БГНЕС/

Минаре България

.....

Deaths in Morocco minaret collapse !

Moroccan officials said the accident occurred after heavy rains weakened the minaret [Al Jazeera]

At least 36 people have been killed and dozens more injured after a minaret collapsed at a mosque in northern Morocco.

The accident occurred during Friday prayers in the historic city of Meknes, leaving at least 71 people injured, the state news agency (MAP) reported.

Interior ministry officials blamed the incident on heavy rain that had weakened the minaret at the Bab Berdieyinne mosque.

Heavy rain battered the city on Friday, and more rain has been forecast for the next week.

Slow rescue operation

Alaoui Ismaili, a local civil defence commander, said the rescue operation was slow because of the narrow streets in the old city medina district where the collapsed mosque minaret is located.

"We are using only manpower, not equipment as we cannot bring heavy equipment through these streets," he said.

"We are moving with great cautiousness also because the walls of houses and shops adjacent to the mosque are fragile especially after the heavy rains of the past days," Ismaili said.

Khaled Rahmouni, a Meknes, whose home is near the mosque told the Reuters news agency: "About 300 worshippers gathered inside the mosque for the Friday afternoon mass prayers. When the imam (preacher) was about to start his sermon, the minaret went down."

The lightly injured were hospitalised in Meknes while those with serious injuries were taken to Fes, 60km north of the town, state television station said.

King Mohammed VI sent the interior minister and religious affairs minister to Meknes, about 120km east of the capital, Rabat, to visit the injured and supervise the rescue operations.

The king also ordered the reconstruction of the minaret "keeping to its original form", the interior ministry statement said.

Neglected buildings in the old quarters of the country's cities collapse fairly often, but the fall of a minaret is rare.

Source: Agencies

Minare Bulgaria

понеделник, февруари 15, 2010

News Bulletin - February 14, 2010 - Al Jazeera English

News Bulletin - February 14, 2010 - Al Jazeera English

News Bulletin - 14 February 2010 - Al Jazeera English

Педофилията и католическата църква вървят ръка за ръка !

Папа Бенедикт XVI търси изход от педофилския скандал в Ирландия !

Във Ватикана днес започва двудневна среща на папа Бенедикт Шестнайсети с всички ирландски католически епископи, на която ще се обсъдят разкритията за поредица от случаи на педофилия сред ирландски свещеници от района на Дъблин.

Главата на Римокатолическата църква ще потърси причините за прикриване на случаите на сексуален тормоз на деца от ирландското висше духовенство. Ирландските духовници ще се опитят да намерят още начини за възстановяване на доверието към католическата църква.

Епископ Джоузеф Дъфи посочи преди началото на срещата: "Скандалът нанесе огромни вреди на авторитета на Църквата като посредник на христовата вяра. Няма съмнение в това. Задачата ни е да отстраним тези вреди и да върнем доверието към църквата."

След обявяване на разкритията папа Бенедикт Шестнайсети заклейми посегателствата върху деца, извършвани от свещеници и заяви, че Църквата остро осъжда подобно поведение.

Евронюз/ББС / Минаре България

неделя, февруари 14, 2010

СЪСТУДЕНТ НА ШАБАНАЛИ АХМЕД ОГЛАВИ РАЙОННОТО МЮФТИЙСТВО !

СЪСТУДЕНТ НА ШАБАНАЛИ АХМЕД ОГЛАВИ РАЙОННОТО МЮФТИЙСТВО !

Приемникът на Шабанали Ахмед Бейхан Мехмедов е само на 29 години , а има богата автобиография. Роденият в Омурташко духовен водач е завършил Селджушкия университет в турския град Коня. Две години е бил преподавател в средното мюсюлманско училище в Момчилград, а през последните четири години имам в Томбил джамия в Шумен. Бейхан Мехмедов е избран измежду 6-те кандидати за поста районен мюфтия на Кърджали. Идвам с искрени чувства и искам да бъда в услуга на обществото, казва младият възпитаник на турския университет в Коня. Засега той оглавява районното мюфтийство като временно изпълняващ длъжността. През м.март Мехмедов очаква да защити и магистърска степен по управление на образованието в Шуменския университет. 29-годишният духовен водач е един от най-добрите четци на Коран-и Керим на арабски и турски език и е печелил призови места на национални състезания за тази си дарба.

Гюнер ШЮКРИ

кърджаалъ хабер / Минаре България

събота, февруари 13, 2010

Около 2000 мюсюлмани организираха шествие в Осло,за да изразят възмущението си от представянето на пророка като прасе в местен вестник !

Нови протести срещу карикатури на пророка Мохамед !

В Осло се проведе протест срещу карикатури на пророка Мохамед, предаде "Ройтерс".

Около 2000 мюсюлмани организираха шествие по улиците на града, за да изразят възмущението си от представянето на пророка като прасе в местен вестник.

Публикацията от началото на месеца е била разпространена и във Facebook, но впоследствие е била премахната от сайта.

"Покажете уважение към всички религии" и "Спрете да обиждате мюсюлманите" са гласели плакати, носени от участниците в протеста.

Участници са заявили пред агенцията, че подобни карикатури са огромна обида за мюсюлманите и настояват за извинение.

Основна мюсюлманска организация е останала встрани от протеста, за да предотврати възможност за достигане до изстъпления при провеждането му.

Не се съобщава за инциденти по време на демонстрацията, нито за задържани от полицията.

От вестника се оправдават с преставянето на карикатурата като илюстрация на своя статия, а не целенасочена атака или провокация срещу исляма.

Те коментират шествието като "право на всеки да изрази свободно мнението си."

Агенцията припомня, че това не е първият скандалс карикатури на Мохамед и критики за съвременния мюсюлмански свят.

Преди няколко години мюсюлмани от редица държави отново излязоха на протест, след като пророкът бе изобранен като терорист в датски вестник.

След това, датският телевизионен канал TV2 излъчи откъси от видеоматериал, заснет от членове на крайно дясната Датска народна партия, в който Пророкът Мохамед е показан като камила, пиеща бира и като пиян терорист, който атакува Копенхаген.

С мнозинство в иранския парламент бе взето решение президентът Махмуд Ахмадинеджад да бъде призован да прекрати икономическите връзки с Дания.

По-късно, ислямският свят беше разтърсен от нова вълна на възмущение по адрес на Холандия заради анимационен филм със заглавие "Интервю с Мохамед", заснет от холандския политик от ирански произход Ехсан Джами.

Холандският крайнодесен депутат Геерт Вилдерс публикува в интернет свой скандален филм - критика на ислямизацията и тероризма по света.

Известният холандски режисьор и публицист Тео ван Гог бе застрелян през 2004 година в Амстердам. Той е известен с филмите си за насилието срещу жените в ислямските общества.

нюз.бг / Минаре България

Protest against Mohammad caricature in Oslo !

OSLO
Fri Feb 12, 2010 2:10pm EST

Demonstrators gather at University Square in Oslo February 12, 2010, in protest over the printing of a caricature of the Prophet Mohammad as a pig by a Norwegian newspaper. REUTERS/Stian Lysberg Solum/Scanpix

OSLO (Reuters) - Around 2,000 people protested in Oslo on Friday over the printing of a caricature of the Prophet Mohammad as a pig by a Norwegian newspaper.

Tabloid Dagbladet printed a photo of the cartoon on February 3 to illustrate a frontpage story describing how the Facebook page of the Norwegian Police Security Service (PST) linked to pages featuring caricatures of the Prophet. The links were posted by participants to the Facebook group and removed by PST.

Holding placards with slogans such as "Show respect to all religions" and "Stop insults against Muslims," demonstrators passed peacefully through central Oslo.

"I am here because what Dagbladet has done is very offensive to us," said Kashif Aurangzev, a 34-year-old taxi driver.

"This is a big attack on Muslims, it goes against our religion," said Kamran Naveeb, a 25-year-old student.

Police said around 2,000 people attended the heavily guarded demonstration, which was boycotted by Norway's main Muslim organization for fears it could turn violent.

Dagbladet printed a picture of one of the cartoons, representing the Prophet as a pig writing the Koran, drawn by an Israeli West Bank settler in the 1990s.

"It was an illustration to our news story," said Lars Helle, Dagbladet's acting editor-in-chief. "Our critics can of course criticize us for publishing the cartoon. It's their right according to free speech.

"They have the right to protest, but it was not a provocation, it was not meant as a provocation, it was meant as an illustration to a news story," he told Reuters.

Norway was one of the countries at the center of the Mohammad cartoon controversy in 2005-2006 that led to street protests in the Muslim world and torching of Nordic embassies.

In January 2006, the Norwegian Christian newspaper Magazinet printed 12 caricatures of Mohammad that were first published in the Danish daily Jyllands-Posten in September 2005. That led to the torching of the Norwegian embassy in Damascus, Syria.

(Editing by Ralph Boulton)

http://www.reuters.com

четвъртък, февруари 11, 2010

Мюсюлманските лидери в Русия призовават вярващите да бойкотират деня на Свети Валентин !

Мюсюлмански лидери в Русия бойкотират Св. Валентин !

Мюсюлманските лидери в Русия призовават вярващите да бойкотират деня на Свети Валентин, твърдейки, че празникът проповядва в цял свят „аморалност и нихилизъм“.

Съвета на лидерите на мюсюлманите в Нижни Новгород направи изявление, призоваващо да се „забрани“ честването на Свети Валентин, който въпреки че не е официален празник, доби голяма популярност в Русия. "Призоваваме всички вярващи и разумни хора да се откажат да празнуват този ден, тъй като противоречи не само с нормите на исляма, но и с човешкия морал“. Мюсюлманските лидери отправиха призив и към директорите на училища в района да отменят тържествата по „морални и етични съображения“. Денят на Свети Валентин е голям ден в Русия, особено за бизнеса, тъй като навсякъде се продават безброй украшения с форма на сърце, а ресторантите дори предлагат специални менюта. /АФП

Москва / Русия

Минаре България

петък, февруари 05, 2010

Вилдерс обвинен в разпространяванена недостоверни коментари за съдържанието на Свещенния Коран !

Вилдерс обвинен в разпространяванена недостоверни коментари за съдържанието на Свещенния Коран...

Експерти към съда в Холандия подчертаха че Вилдерс прнебрегва отправените в Корана призиви за мир и братство...

Изпратена 05.02.2010 11:07:01 UTC

Обновена 05.02.2010 11:07:01 UTC

Съдът разглеждащ делото на крайно-радикалния холандски националист Герт Вилдерс, раздухващ омразата срещу мюсюлманите, поиска помоща на експерти по ислямската религия, във връзка с изявленията на Вилдерс че свещенната за мюсюлманите книга, Коранът, проповядва насилие и омраза. Шестте експерта подчертаха, че Вилдерс коментира главите на Корана в съответствие със своите цели и пренебрегва отправените в него призиви за мир и братство.В доклада на холандските експерти се подчертава, че днес нито християните, нито мсюлманите имат тенденциите да разпространяват насилствено религиите си и се сочи, че много от мюсюлманите са против тероризма и считат, че не западните страни, а именно мюсюлманските страни са по-потърпевши от тероризма.

Радио "Гласът на Турция / Минаре България

сряда, февруари 03, 2010

Пример за толерантност в Турция !




„Радикал”: Кръстове ще бъдат положени на купола на българската църква „Свети Константин и Елена” в Одрин !

03 февруари 2010

Одрин. Кръстът, който не беше положен на купола при реставрацията на православната църква „Свети Константин и Елена” в Одрин, ще бъде сложен по искане на българските институции и с разрешение на съвета за паметниците, пише турският вестник „Радикал”. Според информация от съвета за паметниците при представянето на плана за реконструкция на българската църква през 2008 година в скицата не е фигурирал кръст на купола на църквата. Решението да бъде сложен кръст българските институции са взели после и са изпратили молба до съвета. Молбата им е била одобрена.
Вътре в църквата има два кръста с размер 1,5 м и в следващите дни със специална церемония те ще бъдат положени на купола.
Според регистровите данни църквата е изградена през 1869 година и през 1950-те години вече е не е останала религиозна общност, която да я обслужва и е била изоставена. Възстановяването на църквата започна през януари 2008 година и приключи за 8 месеца. Тя беше отрита със специална церемония от българския премиер Сергей Станишев и министъра на кулутрата Ертугрул Гюнай. Тя е посещавана от много български туристи.

аф / Минаре България

Апелативният съд обяви за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи - 20 април 2011 г.

Web Portal Turkey


СОДУ "Нювваб" гр. Шумен

Последователи